InterieurTipsWooninspiratie

Lijsten en prints ophangen: zó doe je dat!

Lijsten en prints ophangen

Er zijn van die dingen die je gewoon moet ophangen. Die dierbare foto of die bijzondere print die je gewoon iedere dag wil zien omdat deze een zo bijzondere betekenis voor jou heeft. Maar voordat je begint met ophangen is het verstandig om eens je opties goed op een rij te zetten. We stellen ons voor dat je voor een compleet witte (of andere kleur) wand staat en het eerste lijstje nog geplaatst moet worden. Dan volgen hier een aantal tips over hoe je dit gaat aanpakken.

Maak een bewuste keuze

Natuurlijk zullen er waarschijnlijk diverse soorten en maten afbeeldingen en prints zijn die naast of boven elkaar komen te hangen. Iedereen heeft natuurlijk een eigen smaak, maar als het te druk wordt op de wand, leidt dat af van hetgeen je juist wil laten zien. Ook een wand waar een behoorlijk aantal zaken worden opgehangen, kan erg speels overkomen. Het is dan een goede tip om wat lijstwerk betreft zoveel mogelijk te werken met dezelfde materialen, zoals hout of metaal. Als je daarnaast de keuze maakt om de kleuren zoveel mogelijk te groeperen op gelijkenis zal je merken dat je wand er echt leuk gaat uitzien.muurbehang

Bepaal de compositie die bij jou past

Dat klinkt wellicht behoorlijk ingewikkeld. Maar in feite valt het reuze mee. Het draait allemaal om jouw smaak immers. Het meest eenvoudige is van uit het midden te werken en daarna de lijnen te bepalen die jij mooi vindt. Trek daarom (eventueel denkbeeldig) een horizontale en verticale streep over de muur, zodat je het centrale punt hebt bepaald. Van hieruit begin je te werken en jij bepaalt of je kiest voor een zekere nonchalante cirkelopstelling om het eerste item heen of gaat voor strakke rechte lijnen in een soort collage opstelling. Houd ook rekening met de gordijnen die je nog gaat ophangen.

gordijn ophangen

Beginnen maar

Het is meestal geen moeilijke klus, maar blijft een vreemd idee om in je mooie strakke muur te gaan boren om de lijsten en prints te gaan ophangen. Doe dat dus zo zorgvuldig mogelijk en zorg dat je over de juiste materialen beschikt. Iedere vakman in een doe-het-zelfwinkel kun je adviseren. Een handige manier om de gaten goed te boren is de zaak eerst uit te tekenen op papier en dat dan op de muur te hangen met een plakbandje. Gewoon door het papier heen boren en voilà.

Er zijn ook andere opties

Een spijker in de muur is niet altijd mogelijk en er zijn ook systemen die een mooi effect geven. Kijk bijvoorbeeld eens naar de ophangoplossingen van Artiteq. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van een ophangrail en kabels kun je een meer ruimtelijk effect realiseren dan alleen ophangen aan de muur. Zeker een overweging waard.

Geef een reactie