AlgemeenTipsVerbouwenWonenWooninspiratie

LED verlichting kopen: hier moet je op letten!

LED paneel

Ledlampen zijn tegenwoordig de meest populaire vorm van verlichting. Deze verstoot ook gemakkelijk de meer conventionele lichtsoorten van hun troon. Bovendien zijn de mogelijkheden vandaag de dag eindeloos. LED is in alle soorten en maten verkrijgbaar. Van de eenvoudige ledlamp die de traditionele gloei- en halogeenlampen kan vervangen tot ware led panelen, inbouwspots en zelfs een LED high bay. Dat laatste moeten we misschien even uitleggen. Een led highbay kopen doe je met name voor grote ruimtes als kantoren, magazijnen en sporthallen. Hiermee kan je in één klap een grote ruimte effectief verlichting. Kortom, genoeg mogelijkheden. Maar hoe maak je dan de juiste keuze? In dit artikel geven we enkele handige tips.

Kies je voor dimbaar of niet?

De meeste mensen zijn gewend dat ze conventionele lichtsoorten zonder moeite kunnen dimmen. Bijna alle lichtsoorten kunnen op een bijpassende dimmer worden aangesloten. Makkelijk is dat. Ga er echter niet direct vanuit dat dit bij jouw ledlampen ook het geval is. Niet iedere lamp is namelijk dimbaar. Mocht je een ruimte hebben waar je graag gebruikt wilt maken van gedimd licht, dan is het belangrijk dat je hier de juiste lampen en dimmers voor aanschaft. Hou er tevens rekening mee dat dimbare LED’s nooit zullen werken op een dimmer voor gewone lampen. Je hebt altijd een bijpassende LED dimmer nodig.

Gelukkig kunnen de meeste ledlampen tegenwoordig wel gewoon gedimd worden en zal je hier verder geen problemen bij ervaren. Wist je dat er zelfs speciale ledlampen verkrijgbaar zijn die een nóg warmere kleur geven naarmate ze verder gedimd worden? Dit is met name een goede keuze in de woonkamer of boven de eettafel als je wat extra sfeer kan gebruiken.

Let op de lichtopbrengst

Wanneer je tot op heden enkel conventionele lampen hebt gekocht, dan ben je het waarschijnlijk ook gewend om naar het vermogen van de lamp te kijken. Dit vertelt je immers hoeveel licht de lamp daadwerkelijk oplevert. Bij ledlampen is dit echter geen goede keus. Wanneer je alle lampen naast elkaar houdt, dan zal je zien dat het vermogen van de gemiddelde lamp een stuk lager ligt dan een gewone gloei- of halogeenlamp. Dit betekent echter niet dat de lichtopbrengst ook stukken minder is. In tegendeel zelfs. Doordat een ledlamp veel efficiënter werkt, zal deze ook veel minder vermogen nodig hebben om voldoende licht op te leveren. Een ledlamp van gemiddeld 12 Watt zal dan ook bijna net zo veel (en soms zelfs meer) licht opleveren dan een gloeilamp met ongeveer 100 Watt.

Daarom kan je bij de aanschaf van ledlampen beter op de lichtopbrengst, uitgedrukt in Lumen, letten. Deze vertelt precies hoeveel licht de lamp precies produceert en wat je hiervan kunt verwachten. Zo sta je nooit voor onaangename verrassingen en lukt het je om ook bij een ledlamp het kaf van het koren te scheiden.

De CRI

Ook de CRI is van belang om mee te nemen bij het maken van een beslissing. CRI staat voor Colour Rendering Index. Het vertelt je dus iets over de natuurgetrouwheid van het licht. Hoe hoger de CRI, hoe natuurgetrouwer deze zal zijn. Een CRI van 100 betekent dat de lamp hetzelfde effect als het zonlicht zal hebben.

Geef een reactie