TipsWonen

Led lampen dimmen, waar moet je op letten?

Led lampen dimmen, waar moet je op letten?

Duurzaam wonen wordt steeds belangrijker. Daarom is het niet gek dat de vraag naar led lampen gestaag toeneemt. Toch heerst er nog veel onwetendheid over het gebruik van ledlampen. Zo denken veel mensen nog steeds dat led verlichting minder sfeervol is dan conventionele verlichting. Vroeger was dat ook zo. Led lampen stonden bekend om een koude en soms zelfs blauwe uitstraling. De techniek heeft immers niet stilgestaan. De huidige led lampen kunnen net zo sfeervol zijn als conventionele verlichting. Daarnaast beschikken ze over heel veel verschillende voordelen. Zo zetten led lampen energie veel efficiënter om in licht dan gloei- of halogeenlampen. Hierdoor bespaar je heel veel geld op je energierekening. Daarnaast kunnen veel led lampen gedimd worden, zodat je de hoeveelheid licht en sfeer naar eigen wens kunt bepalen. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Waar moet je op letten als je ledlampen wilt dimmen?

Zijn alle ledlampen dimbaar?

Halogeen- en gloeilampen kunnen vrijwel allemaal gedimd worden. Veel mensen gaan er daarom vanuit dat dit bij een led lamp ook zo is. Het tegendeel is echter waar. Alhoewel veel led lampen tegenwoordig over deze mogelijkheid beschikken, betekent dit zeker niet dat iedere led lamp dimbaar is.

Dimbare led lampen zijn gelukkig eenvoudig te herkennen. Op het doosje van iedere led lamp wordt duidelijk aangegeven of deze gedimd mag worden. Staat dit niet vermeldt? Dan is de kans groot dat het niet mogelijk is. Als je hier echt zeker van wilt zijn, adviseren wij contact op te nemen met de leverancier van de lampen. Deze kunnen jou vertellen of dimmen mogelijk is. Als de lamp dimbaar is, creëer je met behulp van led dimmers eenvoudig het gewenste resultaat.

led dimmer

Minimale belasting van de led dimmer

Indien je led lampen gaat dimmen is het belangrijk om op de minimale belasting van de led dimmer te letten. Led lampen beschikken over het algemeen over een zeer laag wattage. Hierdoor is het van belang dat de led dimmer geschikt is om dit wattage te dimmen. Sommige led dimmers hebben een wattage van slechts 4 watt. Als je hier slechts één ledlamp van 3 watt op aansluit, dan zal de dimmer niet goed werken.

Let op: bij het dimmen van meerdere led lampen moeten alle wattages bij elkaar opgeteld worden. Zo weet je precies hoeveel er gedimd moet worden. Let dan ook op de maximale belasting, zodat je de led dimmer niet overbelast. Als je geen rekening houdt met de minimale en/of maximale belasting van de led dimmer, zal deze niet of minder goed werken. In uitzonderlijke gevallen kan de ledlamp zelfs stukgaan en dat wil je uiteraard voorkomen.

Vraag hulp of advies bij het kopen van led dimmers

Het dimmen van led verlichting heeft enorm veel voordelen. Allereerst natuurlijk de praktische kant: je kan de hoeveelheid licht in huis geheel naar wens en op iedere situatie afstemmen. Daarnaast hebben led dimmers ook financiële voordelen. Als je een lamp dimt, zal deze niet op vol vermogen draaien. Hierdoor zal de levensduur een stuk langer worden, waardoor je minder snel nieuwe lampen hoeft te kopen en je ook nog eens eenvoudig energie bespaart.

Het dimmen van led verlichting is zeer eenvoudig, maar soms is het wel fijn om wat extra hulp te krijgen. Aarzel dan ook zeker niet om een lichtadviseur in te schakelen. Deze kunnen jou precies vertellen wat je nodig hebt om jouw led verlichting te dimmen!

Geef een reactie