InterieurTipsWonen

Kies de juiste ruimtebesparende trap voor jouw interieur

Kies de juiste ruimtebesparende trap voor jouw interieur

Trappen zijn er tegenwoordig in talloze soorten, maten, kleuren en materialen. Maar zoals je waarschijnlijk zelf al ondervonden hebt in je woning, kan een trap behoorlijk veel ruimte innemen. Dit is natuurlijk erg jammer, want de ruimte onder een trap is doorgaans loze ruimte waar je niet echt iets mee kunt. Dan is het goed om te weten dat er ook veel trappen zijn, die speciaal zijn ontwikkeld om zo min mogelijk ruimte in te nemen. Tegelijkertijd zijn deze trappen veilig in gebruik en passen ze mooi in de ruimte. Erg handig wanneer je bijvoorbeeld maar een kleine hal of woonkamer hebt. Je wilt natuurlijk niet dat je trap de halve ruimte in beslag neemt. Hieronder lees je meer over de meest voorkomende ruimtebesparende trappen. Neem ook eens een kijkje bij de trapleuningspecialist voor de talloze mogelijkheden.

De spiltrap

Een van de meest ruimtebesparende trappen die er zijn is toch wel de spiltrap. Dit wordt ook wel een spiraaltrap genoemd. Dit is een ruimtebesparende trap welke een goed alternatief vormt voor een rechte trap of kwartslagtrap in kleinere ruimtes. Bij een spiltrap worden alle traptreden 180 graden rondom een metalen spil gemonteerd. Hierdoor wordt er optimaal gebruik gemaakt van de beschikbare ruimte en neemt de trap nooit meer plaats in dan de breedte van de traptreden. Een spiltrap kan zowel linksom als rechtsom gemonteerd worden. Bovendien is deze in hoogte aan te passen, waardoor deze trap altijd in de ruimte zal passen, ongeacht hoe hoog of laag het plafond is. Spiltrappen zijn er in allerlei stijlen en materialen. Zo kun je voor een moderne look gaan met industrieel metaal of juist een landelijke look met landelijk hout.

De middenboomtrap

Een tweede mogelijkheid voor een ruimtebesparende trap is de middenboomtrap. De traptreden van een middenboomtrap worden ondersteund door stalen elementen die in het midden tussen iedere trede worden gemonteerd. Doordat deze stalen elementen in hoogte verstelbaar zijn, kunnen ze op iedere maat gemaakt worden. Zo kun je deze trap eenvoudig laten aanpassen aan de beschikbare ruimte die je hebt. De middenboomtrap is doorgaans maximaal 60 cm breed. De trap kan een draai hebben of gewoon recht omhoog gaan. Door de geringe breedte van de middenboomtrap past deze ongetwijfeld in iedere ruimte, zelfs in de kleinste ruimtes. Dit maakt het natuurlijk een ideale ruimtebesparende trap.

De vlizotrap

De vlizotrap kennen we allemaal wel. Deze wordt met name toegepast bij zolders en vlieringen. Een vlizotrap leent zich dan ook uitstekend voor ruimtes waar je niet dagelijks komt. Een vlizotrap klap je simpelweg uit wanneer je je zolder of vliering wilt bereiken. Doorgaans is dit een eenvoudige houten uitschuifbare trap die je in en uit een luik in het plafond schuift. De trap bevindt zich dus op de vloer van de zolder of vliering. Naast de vlizotrap heb je ook nog de harmonicatrap. Deze laatste neemt minder plaats in, aangezien deze volledig opvouwbaar is. Hier betaal je dan uiteraard wel weer meer voor, maar dan heb je ook wat!

Geef een reactie