TipsWooninspiratie

Jugendstil – Stijlvolle plafonddecoratie

Jugendstil – Stijlvolle plafonddecoratie

Jugendstil is een veelvoorkomende stijl die in Nederland vooral tussen 1890 en 1910 gebruikt is. De naam is afkomstig van het Duitse blad “Die Jugend”, maar is inmiddels een overkoepelende term geworden. De stijl wordt gekenmerkt door bijzondere ornamenten en decoraties, bijvoorbeeld op het plafond.

Heb jij een woning uit deze periode en wil je graag het interieur in ere herstellen? Wij geven je een aantal tips en voorbeelden om Jugendstil een plekje te geven in jouw huis.

plafonddecoratie

Sierlijsten en plafondlijsten

Het aankleden van een plafond begint met het aanbrengen van sierlijsten. Een sierlijst die past bij Jugendstil (of Art Nouveau) is subtiel en stijlvol, zoals op de foto hieronder. Dit is een plafondlijst die de overgang van wand naar plafond versiert en zo het plafond hoger doet lijken.

Sierlijsten en plafondlijsten

Ben je op zoek naar iets dat nog subtieler is? Kies dan voor eenstrakke plafondplint. Deze rechte sierlijsten (ook wel Amsterdamse plint genoemd) zijn gemakkelijk te monteren en zijn een strakke, rustige toevoeging aan jouw plafond.

strakke plafondplint

Naast sierlijsten in de overgang tussen muur en plafond kan je ook een kader maken van sierprofielen op de wand of het plafond. Dit wordt gedaan met perklijsten en geeft extra diepte en reliëf aan het plafond. Bij een Jugendstil-plafond passen subtiele, relatief strakke perklijsten zoals je op de foto’s hieronder ziet. Hierin is alsnog enorm veel variatie. Welke het best bij jouw project past is daarom helemaal afhankelijk van de woning en het interieur.sierprofielen

Voor advies kan je terecht bij Het Schippertje, met meer dan 50 jaar ervaring in sierlijsten van gips!

Ornamenten

Jugendstil komt nog beter tot uiting in ornamenten en rozetten. Deze vormen meestal het middelpunt van het plafond en zijn vaak rijk gedecoreerd. Jugendstil ornamenten bestaan vaak uit gestileerde bloemen en zijn meestal wat vlakker dan klassieke ornamenten.

In een woonhuis is het vaak verstandig om te kiezen voor subtiele rozetten en sierlijsten. Woonkamers uit deze periode zijn vaak opgedeeld door en suite deuren. Zelfs als deze er ondertussen uit zijn gehaald is het vaak mooi om deze verdeling ook op het plafond terug te laten komen. Door twee vakken te maken met perklijsten en in het midden een ornament te plaatsen kan je twee prachtige plafonds creëren. Het is altijd raadzaam om deze twee plafonds zo gelijk mogelijk te maken.

In grotere ruimtes met hoge plafonds kun je nog veel meer uitpakken. Je kunt dan kiezen voor een groter ornament, bredere sierlijsten en zwaardere decoraties. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van de mogelijkheden.groter ornament, bredere sierlijsten en zwaardere decoratiesJugendstil

Ben jij ook zo gecharmeerd door Jugendstil? Of wil je op een andere manier je plafond decoreren met sierlijsten of ornamenten? Het is dan verstandig om contact op te nemen met een expert. Goed advies zorgt ervoor dat alle onderdelen met elkaar in verhouding zijn en echt iets extra’s aan jouw woning geven.

Geef een reactie