TipsWonen

Is een slimme thermostaat iets voor mij?

Is een slimme thermostaat iets voor mij

Wat vind ik het heerlijk om in de winter, na een hele dag op het werk en een half uur op de fiets, thuis te komen in een warm huis. De klok van mijn thermostaat is zo ingesteld dat hij elke dag hetzelfde programma volgt. Zo gaat de temperatuur een half uur voordat ik opsta naar het door mij ingestelde aantal graden en op het moment dat ik naar mijn werk vertrek gaat de temperatuur weer omlaag. Tegen de tijd dat ik thuis kom, is het huis verwarmd en als ik in mijn bed kruip, daalt de temperatuur naar het aantal graden dat ik voor de nacht heb ingesteld. Heel makkelijk vind ik. Het nadeel is dat ik af en toe vroeger thuiskom en dan is het nog koud in huis. Niet zo heel erg, maar toch wel een reden voor mij om eens op onderzoek uit te gaan en te bekijken of een slimme thermostaat iets voor mij is. Mijn oog viel op de slimme thermostaten van Honeywell.Honeywell slimme thermostaat

Energie besparen met een slimme thermostaat

Er komen steeds meer slimme producten op de markt. Veel van mijn vrienden hebben slimme verlichting, slimme rookmelders, slimme deurbellen en het zijn allemaal handige dingen die hun leven een stuk eenvoudiger moeten maken. Maar ik ben vooral geïnteresseerd in de slimme thermostaat. Ik heb onder andere regelmatig een enorm hoge energiefactuur en een slimme thermostaat zou daar verandering in kunnen brengen. Verder hecht ik belang aan een warm huis en kan een slimme thermostaat daar een rol in spelen. Met mijn smartphone kan ik een slimme thermostaat op elk moment bedienen. Dat betekent dat als ik een keer op een niet gepland moment naar huis ga, ik onderweg de verwarming al aan kan zetten. Er bestaan zelfs thermostaten waarbij een ingebouwd systeem doorheeft wanneer ik naar huis ga of in de buurt van mijn huis ben. Zo’n thermostaat zet de verwarming al aan nog voordat ik er zelf aan denk. Daarnaast zijn er slimme thermostaten die uitgerust zijn met een lichtsensor waardoor deze de temperatuur automatisch laat zakken als het licht al even uit is. Of met een bewegingsdetector die weet of er iemand thuis is. Met zo’n systeem kan ik natuurlijk heel wat energie besparen.

Waarop letten bij de aankoop van een slimme thermostaat

Op zoek naar de juiste slimme thermostaat ontdekte ik dat er enkele zaken zijn waar je toch wel op moet letten. In de eerste plaats is het belangrijk dat je weet welke cv-ketel je hebt, zodat je de juiste thermostaat koopt. Verder zijn niet alle slimme thermostaten even slim. Vraag jezelf af wat je verwacht van de thermostaat. De goedkoopste optie is een thermostaat die je alleen op afstand kunt bedienen. Waar je vooraf ook over na moet denken, is of je gebruik wilt maken van slimme thermostaatknoppen waardoor je de temperatuur in elke kamer apart kunt regelen. Hiervoor heb je namelijk ter uitbreiding slimme thermostaatknoppen nodig. Via de app op je mobiel kun je de temperatuur dan per kamer regelen. Overweeg ook of je een thermostaat wilt met of zonder abonnement. Als je kiest voor een abonnement krijg je inzicht in je energieverbruik, maar betaal je wel kosten aan de energieleverancier. Persoonlijk ga ik liever voor een slimme thermostaat zonder abonnementskosten want ik wil graag besparen op mijn verbruik en zit er niet op te wachten die besparing te verliezen door abonnementskosten te betalen.

Geef een reactie