Verbouwen

Is een dakkapel een goede investering?

Een dakkapel plaats je natuurlijk altijd voor jezelf. Toch is het niet gek om ook bij de toekomst stil te staan. Wat nou als je het huis ooit wilt verkopen? Zal een dakkapel dan ook een slimme investering zijn? Verhoog je hiermee daadwerkelijk de waarde van het huis? Wegen de kosten dakkapel op tegen het wooncomfort en de voordelen voor een eventuele verkoop? De antwoorden op deze vragen lees je in dit artikel.

Met een dakkapel creëer je eenvoudig meer ruimte in huis. Hierdoor kan je niet alleen maar kamers realiseren, maar stoot je ook je hoofd niet als je op zolder staat. Win-win, dus! Ook zijn we van mening dat je de waarde van het huis kunt verhogen. Je realiseert zo immers meer woonruimte, waardoor de taxatie van het huis ook hoger komt te liggen. Maar in hoeverre kan je de kosten van een dakkapel terugverdienen?

Behoorlijke investering

Een dakkapel plaatsen is natuurlijk niet goedkoop. Als je een kwalitatieve dakkapel wilt plaatsen, ben je al gauw tussen de € 2.500 en € 10.000 kwijt. Een exacte prijs is helaas niet te noemen. Dit hangt er maar net van af wat je precies wilt. Zo ben je met een houten dakkapel het goedkoopst uit. Als je kiest voor materialen zoals kunststof en zink ben je duurder uit. Hierbij geldt echter wel dat je minder tijd en geld kwijt bent aan het onderhoud en de dakkapel ook nog eens langer meegaat. Wij adviseren dan ook om niet op de materiaalkosten te besparen, omdat je dit hoe dan ook terug gaat zien in het onderhoud en/of de levensduur. Bovendien is de prijs ook afhankelijk van het dak en de grootte van het dakkapel. Kortom: de mogelijkheden zijn eindeloos en daarmee ook het prijsverschil.

Als je zo’n forse investering doet, wil je natuurlijk wel weten wat dit je oplevert. Naast de standaard genoemde voordelen van een dakkapel is ook de waardevermeerdering van het huis zeer interessant. Met een dakkapel voeg je, als deze tenminste goed geplaatst wordt, waarde toe aan je huis. Dit zie je dan ook duidelijk terug in een taxatierapport van het huis. Maar is het hierdoor ook mogelijk om het geïnvesteerde bedrag geheel terug te verdienen?

Is een dakkapel een goede investering?

Verkoopsnelheid zal toenemen

Door het plaatsen van een dakkapel maak je jouw woning een interessante schakel op de huizenmarkt. In een wijk vol ‘gewone’ eengezinswoningen, zal jouw huis letterlijk opvallen als deze met een dakkapel is uitgerust. Hierdoor zal je merken dat het huis, zodra deze in de verkoop wordt gezet, relatief snel wordt verkocht. Dat is natuurlijk niet alles, want de vraagprijs mag ook nog eens hoger zijn dan die van andere soortgelijke woningen. Natuurlijk moet je wel bedenken dat dit casus-afhankelijk is.

Als je al over een zeer grote woning met enorm veel kamers beschikt, zal een dakkapel relatief weinig extra’s toevoegen. Als je over een kleine eengezinswoning met 3 slaapkamers beschikt, kan een dakkapel juist datgeen zijn wat mensen over de streep trekt. Simpelweg omdat je zo meer ruimte kunt realiseren en hierdoor toch een extra werkruimte of slaapkamer kan creëren. Belangrijk is dat de dakkapel bij het huis past en iets toevoegt. Alleen dan zal een dakkapel interessant zijn voor potentiële kopers. Hierdoor kan je het geïnvesteerde bedrag dus ook sneller terugverdienen.

Een dakkapel koop je in de eerste plaats natuurlijk alleen voor jezelf. Het verhoogt het wooncomfort enorm en geeft jou de mogelijkheid om extra ruimte te creëren. Door de waardevermeerdering van het huis kan het tevens op financieel vlak een interessante investering zijn!

 

Geef een reactie