InterieurWonen

Een inbouw houtkachel brengt sfeer in je huis!

Een inbouw houtkachel brengt sfeer in je huis!

Voor veel haardliefhebbers is er maar één echte haard en dat is de houtkachel. Het geknisper van verbrandend hout, de typische geur, de wispelturig dansende vlammen. Houtkachels hebben nu eenmaal een heel bijzondere charme die zich maar moeilijk met woorden laat omschrijven. Vooral inbouw houtkachels zijn nu erg populair. Waarschijnlijk omdat een inbouw houtkachel het dichtste het beeld van de klassieke open haard benaderd. Inbouw houtkachels zijn er in veel verschillende vormen en formaten, van heel klein en bescheiden, tot enorm en luxueus.

Er is veel veranderd sinds de open haard die we allemaal nog kennen van vroeger. De echte open haard is achterhaald nu we de consequenties van open houtverbranding beter begrijpen. Het open vuur in onze woonkamer zorgde lange tijd voor gezelligheid, warmte en licht, maar helaas blijkt dat er ook enorme nadelen kleven aan het gebruik van een open haard. Het directe zicht op de vlammen en het vuur zorgde voor gezelligheid en sfeer, maar maakte het vuur ook onbeheersbaar. De lucht die een open haard voor verbranding nodig heeft haalt de haard direct uit het omliggende vertrek. De rookgassen zijn voor een effectieve afvoer afhankelijk van de natuurlijke trek die ontstaat doordat warme lucht stijgt. In onze moderne, goed geïsoleerde woningen komt deze natuurlijke trek steeds vaker in gevaar waardoor het verbrandingsproces niet optimaal kan verlopen. En vanwege het open karakter van de open haard laat dit proces zich ook maar moeilijk verbeteren.

Het antwoord komt gelukkig in de vorm van de houtkachel inbouw. Houtkachels inbouwen wordt steeds vaker gedaan om de authentieke sfeer van de open haard te benaderen op een moderne manier. Moderne inbouw houtkachels zijn een lust voor het oog en een verrijking voor iedere woning. Kenmerkend aan een inbouw houtkachel is dat hij natuurlijk op zijn mooiste is wanneer hij is ingebouwd. Eenmaal ingebouwd worden alle storende elementen aan het zicht onttrokken en behoudt u enkel het zicht op datgene waar het daadwerkelijk omdraait. En dat zijn natuurlijk de ruiten met daarachter het altijd fascinerende spel van het vuur en de vlammen. Inbouw houtkachels laten zich perfect plaatsen in muren en wanden, maar ook in haardmeubels, in een ombouw of in combinatie met een haardplateau.

In tegenstelling tot de open haard is bij de moderne houtkachel het verbrandingsproces wel te optimaliseren. Door deze verbeterde verbranding is een moderne houtkachel efficiënter, onderhoudsvriendelijker, gezonder en beter voor de wereld om ons heen. Een moderne houtkachel verbrandt het hout veel grondiger waardoor hij spaarzamer omgaat met zijn natuurlijke brandstof. Hierdoor wordt er minder CO2 uitgestoten en blijven er minder ongewenste reststoffen over zoals as, roet en fijnstof. Verlangt u dus naar de authentieke open haardsfeer van weleer, maar wilt u de nadelen van open houtverbranding niet ervaren? Neem dan eens contact op met uw haardenspecialist. Hij laat u graag zien wat er allemaal mogelijk is met de inbouw houtkachels van vandaag!

Geef een reactie