TipsWonen

Huis kopen? Hier moet je op letten!

Huis kopen

Het kopen van een eerste of nieuwe woning is ontzettend spannend. Momenteel heerst er veel krapte op de woningmarkt. Daardoor is de kans groot dat men snel toe zal slaan als ze hun droomhuis hebben gevonden. Aan jou de taak om hun te slim af te zijn. Maar pas op! Er komt meer kijken bij het kopen van een nieuwe woning dan je denkt. Voordat je het weet trap je in een aantal flinke valkuilen en gaat de verkoop helemaal mis. Daarom is het belangrijk dat je weet waar je op moet letten, alvorens je tot aankoop overgaat. Wij hebben de belangrijkste zaken op een rijtje gezet.

Schakel een aankoopmakelaar aan

Tijdens de zoektocht naar een nieuwe woning is het slim om een makelaar in te schakelen. Veel mensen denken aan een makelaar wanneer ze zelf hun woning verkopen, maar vergeten deze in te schakelen bij de aankoop van een nieuwe woning. Zonde, want een makelaar levert veel voordelen op. Deze weet precies hoe hij als tussenpersoon moet fungeren. Bovendien heeft hij verstand in het onderhandelen met andere makelaars en bewoners. Daardoor is hij vast in staat om samen met jou de beste deal te sluiten. Zo betaal je nooit teveel.

Wist je dat een aankoopmakelaar niet alleen goed is in onderhandelen, maar jou wellicht ook op het spoor van je droomwoning kan helpen. Makelaars weten doorgaans heel goed wat er in de buurt te koop staat, waardoor ze binnen no-time de woning van jouw dromen kunnen vinden. En daar hoef je zelf helemaal niets voor te doen!

Schakel een aankoopmakelaar aan

Plan meerdere bezichtigingen in

Soms stap je een huis binnen en weet je het direct: dit is dé plek waar je wilt gaan wonen. Het is mooi, gelegen in een mooie buurt en voldoet op het eerste gezicht aan al je eisen. Verdere bezichtigingen zijn niet nodig. Je brengt nú een bod uit. Toch is het verstandig om het hoofd koel te houden. Vaak zie je tijdens de eerste bezichtiging alles nog door een roze bril, maar ontdek je later pas de gebreken.

Natuurlijk is het plannen van meerdere bezichtigingen in de huidige huizenmarkt wellicht minder verstandig. Door de snelheid waarmee huizen verkocht worden, moet je wel snelle beslissingen nemen. Anders loop je het risico dat de woning voor je neus weggekaapt wordt.

Bouwkundige keuring laten uitvoeren

Het is de kopers plicht om een huis te onderzoeken op gebreken. Net als dat de verkoper geen belangrijke zaken achterwege mag houden. Daarom is het belangrijk om altijd een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Natuurlijk begrijpen we heel goed dat je graag eerst een bod zou willen uitbrengen, zeker in deze oververhitte huizenmarkt. Laat daarom in het voorlopige koopcontract opnemen dat jullie op het bod terug kunnen komen mochten er alsnog verborgen gebreken ontdekt worden. Plan de keuring in alvorens je het echte koopcontract ondertekent. In veel gevallen zal je daarna de oude bewoners niet meer kunnen aanspreken op mogelijke gebreken.

Plan tijdig een gesprek in met de hypotheekadviseur

Sommige mensen bieden eerst en gaan vervolgens pas in gesprek met een hypotheekadviseur. Om teleurstellingen te voorkomen is het echter belangrijk om dit eerst te doen en daarna pas huizen te bezichtigen. Anders loop je het risico dat de aankoop op het laatste moment toch niet door kan gaan. Simpelweg omdat de financiering niet rond te breien is.

Geef een reactie