Tips

Huis beter isoleren met een klein budget: 3 tips

Huis beter isoleren met een klein budget: 3 tips

De hoogte van de energierekening blijkt een heikel punt. Er wordt veel over gediscussieerd in de Tweede Kamer, op straat en tegelijkertijd voelen mensen de druk om zelf ook de nodige maatregelen te treffen. Om te kunnen besparen moet er vaak geïnvesteerd worden. Dat is lastig. Zeker wanneer je door de inflatie eigenlijk al heel krap bij kas zit. Een lastige tweestrijd. Kies je ervoor om je huis niet te isoleren en daardoor een gigantische energierekening te betalen? Of investeer je toch meer geld en hoop je zo de prijs van de energierekening te drukken en op de lange termijn geld te besparen?

Investeren is meestal de beste optie. Als dat geld er echter niet is, moet je wel creatief kunnen zijn. Maar hoe isoleer je een huis met een klein budget? Met behulp van de volgende drie tips moet dit zeker lukken.

1.      Weet waar je isolatiemateriaal vandaan haalt

Natuurlijk zijn er ook allemaal gratis manieren om je huis beter te isoleren. Denk aan het tijdig sluiten van de gordijnen, deuren dicht houden, et cetera. Dit zijn echter dingen die maar een heel klein beetje effect hebben. Het grootste resultaat behaal je toch door een mini verbouwing uit te voeren. Denk aan een vloer- of spouwmuurisolatie.

Je kunt de kosten hiervan zo laag mogelijk houden door zelf isolatiemateriaal te kopen. Met Pir isolatieplaten 90 mm kun je werkelijk alle kanten op. Ze zijn scherp geprijsd en kunnen voor vrijwel alle isolatie doeleinden in huis worden gebruikt. Wanneer je zelf al het materiaal aanlevert, ben je vaak goedkoper uit als je het de rest door een vakman laat doen.

Ben je zelf erg handig? Dan loont het wellicht ook om informatie over de isolatie op te zoeken. Sommige verbouwingen zijn helemaal niet zo moeilijk om te doen. Met een handig stappenplan of een YouTube filmpje kom je – zeker als je hier al veel aanleg voor hebt – al een heel eind. Het voordeel van Pir ALU isolatie platen is tevens dat deze heel makkelijk hanteerbaar zijn. Ze zijn geliefd voor hun scherpe prijs en gebruiksgemak.

2.      Kies voor enkel nieuw glaswerk

Veel warmte gaat verloren door ramen en deuren. Daarom loont het enorm om eens naar het glaswerk in huis te kijken. Het dubbelglas van twintig jaar geleden heeft niets meer weg van de beglazing die nu verkrijgbaar is. Daarnaast zijn er ook nog genoeg woningen die verrijkt zijn met enkelglas. In dat geval is het verstandig om het glaswerk te vervangen. Is het kozijn verder nog goed? Laat je dan niet in de verleiding brengen om ook deze te vervangen, want in veel gevallen is dat echt niet nodig. Zijn je kozijnen nog goed? Vervang dan enkel het glaswerk. Zo bespaar je veel geld.

3.      Vind de zwakke plekken in huis

Je merkt dat het niet goed gesteld is met de isolatie in huis. Toch kan je er niet goed je vinger op leggen. Want waar komt de aanhoudende kou toch vandaan? Het is verstandig om van tevoren op zoek te gaan naar de zogenaamde zwakke plekken in huis. Op welke plekken voel je extra tocht? Ga met name even langs deuren en ramen, de aansluiting naar het dak of de uitbouw. Vaak zijn er genoeg kleine dingen die je kunt proberen om meer warmte binnen te houden en in elk geval deze winter door te komen. Zo is er tijd om nog even door te sparen. 

Geef een reactie