Wonen

Houten visgraat vloer op vloerverwarming, kan dat?

Houten visgraat vloer op vloerverwarming, kan dat?

Overweeg je om een houten visgraat vloer op vloerverwarming te leggen, maar twijfel je of dat wel kan? Twijfel niet langer, het kan namelijk zonder problemen.

Misvatting over houten vloeren en vloerverwarming

Sinds jaar en dag heerst er de misvatting dat houten visgraat vloeren niet op vloerverwarming gelegd kunnen worden. Dat komt doordat vroeger vrijwel alle houten visgraat vloeren van massief hout waren. En massief hout reageert op wisselingen in de temperatuur en het vochtgehalte.

Het gevolg is dat de vloer behoorlijk kan krimpen en uitzetten, daardoor is vloerverwarming niet mogelijk als je een massief houten vloer hebt. Tegenwoordig zijn vrijwel alle houten visgraat vloeren gemaakt van lamelparket. Lamelparket kan in tegenstelling tot een massieve houten vloer heel goed met vloerverwarming gecombineerd worden.

Het geheim zit hem in de opbouw van lamelparket. De vloerdelen hebben namelijk een onderlaag van kruislings verlijmd berkenmultiplex met daarop een toplaag van massief hout, meestal eikenhout. De onderlaag van de vloerdelen zorgt ervoor dat het krimpen en uitzetten tot een minimum wordt beperkt en de combinatie van een houten vloer op vloerverwarming mogelijk is.

Visgraat vloeren in iedere denkbare kleur

Nu je weet dat houten visgraat vloeren op vloerverwarming gelegd kunnen worden, is het goed om te weten dat je vloer in iedere denkbare kleur kunt laten afwerken. De meest houten vloeren worden namelijk afgewerkt met olie waarin kleurpigmenten zijn verwerkt. De olie geeft de vloer niet alleen zijn mooie kleur, maar zorgt ook voor een beschermlaagje op het hout.

Visgraat vloeren en houtsorteringen

Visgraat vloeren kunnen in diverse houtsorteringen worden geleverd. De houtsortering heeft betrekking op het aantal noesten in de vloerdelen. Hoe meer noesten, hoe landelijker de uitstraling van de vloer.

Houten vloeren en duurzaamheid

Een houten vloer is één van de duurzaamste vloersoorten die je kunt kiezen. Dat komt doordat hout een natuurproduct is en dus een hernieuwbare grondstof. Bovendien gaat een houten vloer een leven lang mee, mits je hem goed onderhoudt.

Door de lange levensduur belast je het milieu aanzienlijk minder dan wanneer je voor een andere vloersoort kiest die je eens in de zoveel jaar moet vervangen. Denk bijvoorbeeld aan een laminaat vloer of aan een pvc vloer. Dit soort vloeren kun je niet repareren en zijn doorgaans na een jaar of tien aan vervanging toe.

Met een houten vloer kies je dus voor een vloer voor het leven. Dat scheelt jou in je portemonnee en het milieu wordt minder belast. Dubbel winst dus!

Geef een reactie