TipsTuin tipsWonen

Hoe kun je emelten in je tuin bestrijden?

Hoe kun je emelten in je tuin bestrijden

Emelten kunnen grote schade aanrichten aan de gazon. Deze larven van de langpootmug Tipula paludosa voeden zich ’s avonds met de grasscheuten en overdag met de wortels van de grasplantjes. Ze zijn echter heel goed te bestrijden.

Rupsen zonder pootjes

De larven van de langpootmuggen zijn grijs en wormachtig met een zeer harde, leerachtige huid. Ze lijken ook wel op rupsen, maar dan zonder pootjes. Volwassen exemplaren zijn tussen 2,5 en 3,8 cm lang, maar ze kunnen ook wel een lengte van 6 cm bereiken. Omdat ze geen duidelijke kop hebben, is het moeilijk te zien waar de voor- of achterkant is.

Langpootmuggen komen in de zomer vaak naar binnen gevlogen, aangetrokken door het licht. Er zijn 8 verschillende soorten langpootmuggen waarvan de larven enorme schade kunnen toebrengen aan de grasmat. Als je wil weten of er emelten zijn in de gazon, dan kun je dat het beste doen tijdens regenachtig weer. Wanneer je een stuk zwarte folie of een vuilniszak op de grasmat legt, dan zullen de emelten zich daaronder verschuilen.

De schade die emelten kunnen aanrichten

Overdag houden emelten zich schuil in kleine gaatjes in de grond. Daar eten ze de wortels van de grasplantjes. In de avond werken ze zich naar boven om zich te goed te doen aan de groene delen van de plant. Gras, sla, jonge kool of andere groenteplantjes vinden ze erg lekker. Voor boeren kunnen ze een echte plaag vormen.

Emelten kunnen gazonbezitters enorm veel schade toebrengen. Omdat ze zich zowel overdag als ‘s nachts voeden met delen van de plant, kunnen er geen nieuwe grassprieten ontspruiten. Het gevolg is alles behalve mooi: lelijke, kale plekken op de grasmat. Ook in de droge perioden kunnen emelten grote schade veroorzaken: ze tasten de wortels van de grasmat aan, met als resultaat dat de gazon gedeeltelijk afsterft.

De meeste emelten worden in de tweede week van september geboren. Ze groeien enorm snel en worden in die periode ook steeds vraatzuchtiger. Tijdens de koude wintermaanden blijven ze naar voedsel zoeken. Emelten richten de meeste schade aan wanneer ze bijna het stadium van volwassenheid hebben bereikt. Aan het begin van de zomer begint het verpoppingsproces, die eindigt met de geboorte van de volwassen langpootmug. Bijkomend probleem is dat, net als bij engerlingen, vogels dol op de larven zijn. Behalve dat emelten zich tegoed doen aan de grasplanten, loop je ook het risico dat kraaien, merels, kauwen en spreeuwen de gazon helpen omspitten,

Emelten zijn te bestrijden

Is het echt noodzakelijk om emelten te bestrijden? Zoals hierboven uitgelegd, leg je bij regenachtig weer een stuk plastic of folie op het gazon. Nadat je het plastic of de folie hebt opgelicht, dan zul je merken hoeveel emelten worden aangetroffen. Vind je minder dan twintig emelten, dan hoef je je zich geen zorgen te maken over de grasmat. Die zal zich vanzelf herstellen. Uiteraard is het een andere kwestie wanneer je meer 1000 emelten per m2 aantreft, dan kun je in de maanden oktober, november en december de bestrijding oppakken. Dat gebeurt met parasitaire aaltjes en bestrijdingsmiddelen.

De juiste bestrijdingsmiddelen

Verschillende tuin centra en landbouwcoöperaties verkopen producten die beloven dat emelten worden opgeruimd, maar vaak zijn ze voldoende sterk om de grotere exemplaren te vernietigen. Een uitzondering op de regel is Merit-turf, een zeer sterk middel dat ontzettend effectief is tegen emelten. Het gebruik van dit middel deitn echter uitsluitend door een professionele bestrijder te geschieden.

Een effectieve bestrijding brengt met zich mee dat je er eerst achter moet proberen te komen waar de langpootmug zich bevindt. De grootste aantallen zul je tussen september en oktober op de gazon zien. Het is raadzaam om de plekken waar je de langpootmuggen heeft gezien binnen twee tot vier weken te behandelen.

Over het algemeen geldt dat het bestrijdingsmiddel het liefst twee tot zes weken lang op de grasmat moet worden gebruikt. In deze fase zijn de emelten nog erg klein en gevoelig. Nadat je het bestrijdingsmiddel heeft uitgestrooid, dient het gazon te worden beregend zodat het middel oplost. Bestrijdingsmiddelen hebben meestal een tweedelige werking. Behalve dat de stof direct in contact met de emelten, nemen de grasplanten het op en houden ze het in de wortels vast. Emelten die de grasspietjes verorberen, krijgen op die manier het middel nog eens binnen.

Geef een reactie