TipsWooninspiratie

Hoe kies je de juiste fotolijst voor je foto?

Hoe kies je de juiste fotolijst voor je foto 1

Heb je een hoop leuke vakantiefoto’s die je graag wilt inlijsten? Of dierbare foto’s van de (klein)kinderen die een mooi plekje verdienen in het interieur? Foto’s kunnen natuurlijk niet ontbreken in je woning. Ze zorgen voor een stukje meer sfeer in de ruimte en zijn ook nog eens super persoonlijk. Maar hoe kies je nu de juiste fotolijst voor je foto? Lijsten komen in alle soorten en maten. Soms zie je door de bomen gewoon het bos niet meer. Ga je voor een standaard lijst? Of wil je een echte eyecatcher creëren? Met onze tips kies je snel en eenvoudig de juiste lijst. 

Stap 1: Bepaal de juiste maat

We beginnen bij het begin: de maat van de fotolijst bepalen. Aangezien je al een foto thuis hebt liggen of foto’s hebt besteld, kijk je allereerst naar het formaat van de afbeelding. Deze maat is namelijk bepalend voor de grootte van de fotolijst. Het is eigenlijk heel erg simpel: heb je een afbeelding van 20×30 cm? Dan koop je een lijst in de maat 20×30. 

Met of zonder passe-partout?

Wil je de foto graag met passe-partout (een kartonnen rand om de afbeelding) inlijsten? Dan werkt het bepalen van de juiste maat net iets anders. Als je de foto met een omranding wilt tentoonstellen, heb je een grotere lijst nodig dan het formaat van de foto. Dus nu kies je niet voor een lijst met maat 20×30, maar misschien wel 30×40. Dit hangt uiteraard af van het formaat van de passe-partout die je kiest. 

Wist je trouwens dat je een passe-partout op maat kunt bestellen? Je bepaalt dus helemaal zelf het formaat, de vorm en de kleur. Erg handig als je foto een afwijkend formaat heeft.

Hoe kies je de juiste fotolijst voor je foto

Stap 2: Meerdere lijsten of een collagelijst?

Heb je een hele collectie aan vakantiefoto’s die je graag aan de muur wilt hangen? Of kun je niet kiezen welke foto je nu het leukst vindt? Je kunt ook gewoon meerdere foto’s in een keer tentoonstellen met een collagelijst. Dit is een grote lijst waarin je meerdere afbeeldingen kunt plaatsen. Natuurlijk kun je ook kiezen voor meerdere fotolijsten, maar deze moet je stuk voor stuk aan de muur bevestigen. Met een collagelijst hoef je maar één keer te boren. Scheelt een hoop gedoe!

Hoe kies je de juiste fotolijst voor je foto 2

Stap 3: Voor welke stijl ga je?

Heb je het juiste formaat bepaalt? En ga je voor meerdere lijsten of een collagelijst? Dan is het nu tijd om de stijl van de fotolijst te bepalen. Zoals je misschien wel weet zijn er een hoop verschillende stijlen. Van klassiek en landelijk tot modern en romantisch. Bij het bepalen van de juiste stijl kijk je niet alleen naar de foto, maar ook naar het interieur. Want de lijst moet natuurlijk wel bij de rest van de ruimte passen. Een aluminium lijst past bijvoorbeeld erg goed bij een modern interieur. Terwijl een speelse lijst in een lichtroze tint eerder in een romantische woning past. 

Weet je niet zo goed welke stijl bij jou past? Dan zijn er altijd nog basic lijsten verkrijgbaar. Deze kun je in ieder interieur gebruiken. 

Stap 4: Bepaal hoe je de fotolijst wilt ophangen

Je weet nu wat voor lijst je het beste kunt aanschaffen, maar dan zijn we er nog niet helemaal. Het is handig om van tevoren te bepalen hoe je de lijst(en) gaat ophangen. Doe je dit op de ouderwetse manier met hamer en spijker of wil je toch liever de muur niet beschadigen? Tegenwoordig zijn er handige klevende spijkers verkrijgbaar. Deze bevestig je aan de muur zonder te boren en kunnen lijsten tot 2kg houden. 

Geef een reactie