TipsWonen

Hoe belangrijk zijn ventilatieroosters in huis?

Hoe belangrijk zijn ventilatieroosters in huis

De meeste mensen weten heel goed hoe belangrijk het is om een huis te isoleren. We zien dan ook regelmatig dat hier heel wat geld in wordt geïnvesteerd. Hierdoor ontstaat echter een nieuw probleem. Een probleem waar de meeste mensen niet direct bij stilstaan. Doordat veel woningen tegenwoordig enorm goed geïsoleerd zijn, zijn de woningen zelf nog moeilijk in staat om te ventileren. Dit wordt in veel gevallen vergeten, met alle gevolgen nadien. Daarom is het hoog tijd om meer over ventilatieroosters van Glasdiscount te weten te komen. Deze zijn namelijk noodzakelijk om de leefomgeving gezond te houden.

Wat zijn ventilatieroosters precies?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je weet wat een ventilatierooster precies doet. Gelukkig is de werking relatief simpel en heb je hier weinig kennis voor nodig om deze in huis te installeren. Ventilatieroosters zijn speciale roosters die in de muur of ramen van een huis worden geplaatst. Hiermee zorg je er voor dat er een luchtstroom van buiten naar binnen en andersom mogelijk is. Hierdoor kan niet alleen meer frisse lucht in huis komen, maar wordt ook het vocht vanuit het huis afgevoerd. Hierdoor blijft de luchtvochtigheid in huis op een gezond niveau.Wat zijn ventilatieroosters precies?

 

Waarom zijn ventilatieroosters noodzakelijk?

Steeds meer mensen investeren in de isolatie van hun woning. Dat is goed nieuws voor het milieu, want dit betekent ook dat het energieverbruik drastisch omlaag zal gaan. Helaas wordt hierbij vaak de ventilatie binnen de woning vergeten. En juist in woningen waar de isolatie ontzettend goed is, zien we dat er problemen ontstaan met het binnenklimaat. Dit is eenvoudig te verklaren. Doordat de woning veel beter beschermd wordt tegen invloeden van buitenaf, betekent dit ook de woning zelf niet meer kan ventileren. Dit is noodzakelijk omdat het vocht binnenshuis afgevoerd moet worden.

Een gemiddeld Nederlands gezin produceert dagelijks 15 liter vocht. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan condens die ontstaat tijdens het koken of douchen. Wanneer de woning zó goed geïsoleerd is dat het vocht in huis blijft, kunnen er problemen ontstaan. Zo creëer je bijvoorbeeld een fijne leefomgeving voor schimmels. Dit is echter minder prettig voor jullie gezondheid. Daarnaast kan het hout in huis gaan rotten en het metaal gaan roesten. Bovendien kost het juist meer energie om een woning met een hoge luchtvochtigheidgraad te verwarmen. Hierdoor behaal je minder rendement van jouw investering om de woning beter te isoleren. Kortom: ventilatieroosters zijn van essentieel belang binnen iedere woning, maar in goed geïsoleerde woningen nog veel meer!

Wat zijn ventilatieroosters precies

Plaatsing

Wanneer laat je de ventilatieroosters precies plaatsen? Het is verstandig om dit direct te doen tijdens de isolatie. Tijdens deze verbouwing zijn de muren toch al een stuk toegankelijker, waardoor het plaatsen van de roosters binnen mum van tijd is gedaan. Natuurlijk is het ook mogelijk om de roosters op een later moment te plaatsen, maar dan vergt dit vaak wel wat meer tijd én geld.

Daarom adviseren wij om tijdens de eerste verbouwing al te bespreken welke ventilatiemogelijkheden er zijn. Zo weet je zeker dat het huis niet alleen goed geïsoleerd is, maar ook over voldoende ventilatie beschikt.

Geef een reactie