TipsTuin tipsWonen

Hier moet je op letten als je grondspots wilt plaatsen

grondspots plaatsen

Wil je met behulp van licht meer sfeer in je tuin creëren of een object verlichten? Dan is het plaatsen van grondspots een goede keuze. Een grondspot kun je overal plaatsen maar er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten als je grondspots wilt plaatsen. Er is hierbij enige voorzichtigheid geboden. Je moet er immers voor zorgen dat de grondspots bestand zijn tegen de vochtigheid van buiten.

Waar let je op bij het kiezen van een geschikte grondspot?

Grondspots zijn verkrijgbaar in een grote diversiteit aan uitvoeringen. Dit betekent dat er voor iedere wens en doelstelling wel een geschikte grondspot te vinden is. Het belangrijkste waar je op moet letten bij het kiezen van een geschikte grondspot is de IP waarde. Deze waarde geeft een indicatie in hoeverre een grondspot bestand is tegen water en stof. Het is uiteraard van het grootste belang dat de verbinding van je grondspot met het elektriciteitsnetwerk waterdicht is. Een IP waarde bestaat uit een combinatie van twee cijfers. Het eerste cijfer van de code geeft een indicatie van de bescherming tegen vaste voorwerpen. Het tweede cijfer geeft een beeld van de beschermende waarde tegen vocht. Je doet er verstandig aan om te kiezen voor grondspots met minimaal een IP68 normering.

Waar let je op bij het kiezen van een geschikte grondspot?

Waterschade bij grondspots voorkomen

Naast de International Protection code zijn er een aantal andere zaken waar je zeker rekening mee moet houden om waterschade bij grondspots te voorkomen. Het is goed om bij het plaatsen van de grondspots te controleren of de wartels en het glas bovenaan de grondspot goed is vastgedraaid. Daarnaast is het goed om te realiseren dat de aftakdoos niet omgoten is met hars. Hierdoor kan er een situatie ontstaan dat (onder invloed van capillaire opstijging) water in de aftakdoos via de kabel de spot kan binnenstromen. De beste- en veiligste manier om dit soort problemen te voorkomen is door je aftakdoos vol te gieten met hars.

Een ander punt om rekening mee te houden om waterschade bij je grondspots te voorkomen heeft betrekking op de plaatsing van je lichtbronnen. Plaats je grondspots altijd op een hoger gelegen deel van je tuin (zeker niet in en kuiltje) in een goed gedraineerde grond. Als je de put waarin je de grondspot plaatst aan de onderzijde voorziet van een laag grind, zorg je ervoor dat neerslag sneller kan wegvloeien en verklein je de kans op opkomend grondwater.

Waar plaats je een grondspot?

Het is goed om er bij de plaatsing van de grondspot rekening mee te houden dat licht een oppervlakte nodig heeft om te weerkaatsen. Als je een grondspot dus letterlijk in de lucht laat schijnen, zul je hier weinig van zien. Het is dus verstandig om het licht te laten weerkaatsen tegen bijvoorbeeld je huis of een boom om het gewenste effect te creëren.

Halogeen of LED tuinverlichting, wat is de beste keuze?

Tot slot moet je uiteraard de keuze maken tussen halogeen of LED tuinverlichting. Ondanks dat er een hoger prijskaartje aan hangt, stijgt de interesse in LED tuinverlichting en dat is niet verwonderlijk. Deze moderne optie is energiezuinig en zeer milieuvriendelijk. Onderaan de streep ben je dus veel voordeliger uit als je deze duurzame keuze maakt. Ook dat punt is zeker iets om mee rekening te houden als je grondspots wilt plaatsen.

 

Geef een reactie