Zelliges, het zijn prachtige, Marokkaanse tegels… Maar hoe werk je die dingen af?!
Ze zijn volledig handgemaakt en daardoor niet bepaald gelijk. Dat zorgt voor een geweldig eindresultaat, maar maakt het niet bepaald makkelijk om de zij-en/of bovenkant af te werken. Of…
Neejoh, het niet lastig! Er zijn namelijk verschillende soorten opties mogelijk:
Sierstrips:
Je kunt een sierstripje (zoek bij: houten profielen) kopen bij de bouwmarkt. Deze hebben ze in verschillende vormen. Denk aan een kwartrond, halve maan of bijvoorbeeld decorlijst. Deze hebben een vaste maat en zullen misschien niet overal precies op de tegel passen. Maar je kunt ze wel verven in de kleur naar wens en ze zijn makkelijk te bevestigingen.
In verstek zagen:
Nog mooier is om hetzelfde materiaal te gebruiken aan de bovenkant. Dit kun je doen door de tegels iets verstek te zagen en op die wijze bovenkantjes te maken. Deze lopen dan iets schuin naar boven weg en hebben dezelfde maat en uitstraling als de tegel. Dit kost wel wat extra tegels (ga uit van de totale lengte in tegels : 2. Je kunt de 1 tegel dubbel gebruiken) De hoogte / graden kun je eventueel naar wens aanpassen.
Voegen:
Je kunt ook de voeg wat hoger doortrekken en dit in een schuine hoek of ‘glijbaan’ boogje terug naar de muur brengen. Deze optie is goedkoop omdat je de voeg al hebt aangeschaft, past bij de tegel en je behoudt het Mediterraanse sfeertje. Er zijn heel veel verschillende kleuren voeg, daarnaast kun je de voeg ook altijd nog verven in de kleur van de muur of tegel, zodat het er beter bij past.
Verwerken in je stucwerk:
De meest mooie optie, maar erg prijzig en niet altijd toe te passen, is om het stucwerk boven/naast de tegels gelijk te laten lopen met de dikte van de tegels. Hierdoor lijken de tegels verzonken in de muur te liggen. Dit betekent wel dat de muur ongeveer 1-1,5 cm voor Zelliges tot 2-2,5 cm voor Bejmats verdikt dient te worden. Hier heb je extra stuc, houtplaten of gips voor nodig
Kies voor een optie die bij jouw situatie past en waar jouw voorkeur ligt. Dan heb je er het langste plezier van!
Wist je dat:
– De aarde in Marokko kalkhoudend is? Kijk maar eens op de achterkant van een tegel. Daar zie je soms witte stipjes kalk. Deze kunnen uitzetten als de tegels nat worden gemaakt bij het plakken, en kunnen soms een stukje glazuur eraf duwen. Zorg daarom voor 10% snijverlies, dan kun je sommige wisselen.
– De tegels maar liefst !! een maand !! liggen te drogen in de warme Sahara zon, voordat ze geglazuurd worden? De temperatuur zorgt voor verschillende droging wat uiteindelijk weer effect heeft op de vorm en glazuurlaag.
– De mallen groter zijn dan het uiteindelijke eindformaat? Deze maat wordt later afgetekend en schuin af gechipt. Hierdoor kun je de tegels heel strak (koud) tegen elkaar aanplakken en heb je geen tegelkruisjes nodig. (wel altijd even af voegen om te zorgen dat water en vuil er niet achter kan komen).
– De tegels als een soort kaartenhuis constructie worden opgestapeld in ronde ovens? Hier worden olijfpitten aan toegevoegd, wat voor de mooie kleur schakeringen zorgt. De onderste tegels worden veel heter dan boven, wat voor lichte kleurverschillen binnen een batch zorgt.
-Deze tegels voor het plakken even nat gemaakt moeten worden? De tegels zijn erg droog en slurpen anders alle lijm. Ook verwijder je zo direct de stofresten en vuil.
– Designtegels.nl boordevol inspiratiefoto’s staat voor elke ruimte? Hier kan je heerlijk snuffelen naar de tegel die bij je past.
– Bekijk ook het filmpje, uit onze fabriek in Marokko: Making of zelliges
FILM TONEN: https://www.youtube.com/watch?v=woA8aHUJ6E8