TipsWonen

Handige tips om te besparen op de energiekosten

Handige tips om te besparen op de energiekosten

Gas, licht en warmte zijn essentieel voor het wooncomfort in huis. Vandaag de dag kunnen we gewoon niet meer zonder. Veel mensen zetten zonder nadenken de verwarming wat hoger of schaffen een extra elektronisch apparaat aan. Helaas kunnen de energiekosten hierdoor wel heel snel oplopen. Dat is niet alleen zeer slecht voor het milieu, maar kan ook nog eens een flinke klap zijn voor je spaarreserves.

Gelukkig is er veel wat je zelf kunt veranderen om op de energiekosten te besparen. Maar hoe pak je dat aan? Is het echt nodig om grootschalige aanpassingen te maken? Of zijn er goedkopere alternatieven om je energierekening omlaag te helpen? Wij zetten een aantal handige tips op een rijtje.

Energie vergelijken

Ben je al tijden aangesloten bij dezelfde energieleverancier? Dan ben je zeker niet de enige. Uit diverse onderzoeken blijkt dat Nederlanders massaal bij energiebedrijven blijven, zelfs als er eigenlijk ook goedkopere opties zijn. Waarom zou je immers overstappen als je tevreden bent over de service? Feit blijft dat je veel geld kunt besparen door regelmatig over te stappen. Valt jouw energierekening altijd hoger uit dan verwacht? Wacht dan niet af en vergelijk je energie op Overstappen.nl. Door de juiste overstap te maken, bespaar je eenvoudig honderden euro’s op jaarbasis!

vergelijk je energie op Overstappen.nl

Laat je nooit verleiden door vlotte babbels van energieverkopers

Energieverkopers investeren veel tijd in het overhalen van particulieren om zich bij hun maatschappij aan te sluiten. Hoewel sommige vlotte babbels heel verleidelijk kunnen zijn, ontvang je eigenlijk zelden het beste aanbod. Blijf daarom objectief, hoor het verhaal aan en onderzoek eerst of alles klopt wat gezegd wordt. Bereken daarnaast of de voorgestelde deal daadwerkelijk goedkoper is. Vaak zitten er vervelende addertjes onder het gras, waardoor je op de lange termijn juist duurder uit bent. Goedkope energie bestaat niet, de tarieven zijn overal hetzelfde. Wel kunnen de algemene voorwaarden onderling sterk verschillen. Door deze te onderzoeken, weet je zeker dat je de beste deal sluit.

Besparen op gas

Enkel van energieleverancier overstappen zal natuurlijk niet leiden tot een maximale besparing. Daar is meer voor nodig. Er is gelukkig heel veel wat je zelf kan doen. Maar hoe bespaar je eenvoudig geld op je gasverbruik?

  • Zet de verwarming minimaal één graad lager. Dit heeft weinig invloed op het wooncomfort, maar kan wel tot een fikse besparing van maar liefst 7% op het totale gasverbruik leiden.
  • Douche korter en minder warm. Water opwarmen kost veel gas. Als je minder warm doucht, bespaar je eenvoudig tientallen euro’s per jaar. Ben je niet te porren voor een koudere douche? Schaf dan een douchewekkertje aan, zodat je de tijd onder de douche beperkt.
  • Zet de verwarming ’s nachts een stuk lager. Overdrijf dit echter niet. Als je de thermostaat geheel uitdraait, zal deze extra veel moeite moeten doen in de ochtend en bespaar je weinig tot geen energie. Zet de thermostaat nooit lager dan 15 graden om extra veel te besparen.

Besparen op stroom

Heb je meer inzicht gekregen in je eigen verbruik? En blijkt dat je juist veel stroom gebruikt? Maak dan gebruik van de volgende tips om de kosten voor gas en stroom zo laag mogelijk te houden:

  • Laat stekkers niet meer in het stopcontact zetten als u een apparaat niet gebruikt. Ook apparaten die op stand-by staan, verbruiken energie. Dit geldt ook voor telefoonopladers die hele dagen in het stopcontact zitten.
  • Koop je een nieuw elektronisch apparaat? Let dan op het energielabel. Dit label geeft aan hoe zuinig het apparaat is. Kies bij voorkeur voor apparaten met een energielabel A+++, deze zijn het zuinigst in gebruik.
  • Gebruik liever geen wasdroger, maar hang je was te drogen aan een waslijn. Is het toch noodzakelijk om een wasdroger te gebruiken? Zorg er dan voor dat het apparaat tussendoor niet afkoelt en doe verschillende wassen achter elkaar.

Geef een reactie