Tuin tipsWonenWoonWooninspiratie

Groene vingers? Leg een moestuin aan

moestuin

Hou jij ook zo van werken in de tuin? Lekker je handen vies maken in de aarde en genieten van de planten die door het harde zwoegen zo mooi in bloei staan? Dan is een moestuin perfect voor jou! Het is helemaal in om je eigen eten te verbouwen en ook nog eens handig voor je portemonnee! Nieuwsgierig geworden hoe je een moestuin goed aanlegt en ontwerpt? Wij zetten het voor jou op een rijtje.

Kies de juiste plek

Het belangrijkste voor een moestuintje is dat er genoeg invloeden van buitenaf bij kunnen. Denk aan de zon en regen: dit zijn de bouwstenen voor veel groenten. Heel tegenstrijdig misschien, maar ook beschutting is zeer belangrijk voor het verzorgen van een vruchtbare moestuin. Beschutting dient voornamelijk tegen de wind. Je hoeft er niet voor te zorgen dat alle wind wordt tegen gehouden, het gaat meer om de koude rukwinden die de groenten kunnen beschadigen. Juist de warme wind wil je behouden. Hierdoor moet je vooral beschutting zoeken tegen de noorderwind, het zuiden laat je vervolgens open.

Heb je geen grote tuin, maar ben je toch graag bezig in de natuur? Een moestuin is daar perfect voor. Je hebt helemaal niet zoveel ruimte en grond nodig om een vruchtbaar moestuintje aan te leggen. Juist als je het klein houdt, blijft het ook overzichtelijk en je kan elke keer natuurlijk verandering aanbrengen in het soort groenten dat je verbouwt.

Wanneer is de beste tijd voor het aanleggen van een moestuin?

Ben je ervan overtuigd dat jij groene vingers hebt en weet jij al helemaal waar je de moestuin gaat opbouwen? Dan kom je voor het volgende dilemma te staan: wanneer begin je met planten? Wij raden uit eigen ervaring aan om te beginnen na de vorstperiode. Verkijk je hier niet op, in maart wil het vaak heel warm zijn en een week later weer onder nul. Wees geduldig en wacht echt totdat alle kou verdwenen is anders riskeer je de kans dat je tuintje helemaal niet in bloei komt.

Voordelen moestuin

Wat is er nu heerlijker dan groente uit eigen tuin verbouwen en klaar maken? Groentes smaken niet alleen heel veel lekkerder zonder pesticiden en andere bestrijdingsmiddelen, maar geven je ook nog eens een heel voldaan gevoel bij het klaar maken van een heerlijke maaltijd. Zodra je moestuintje echt enorm vruchtbaar is en de groentes als paddenstoelen uit de grond schieten, zal je dit ook gaan merken in je portemonnee. Een win-win situatie dus.

Geef een reactie