InterieurTipsWonen

Goedkope eettafel kopen: waar op letten?

Eettafels zijn in verschillende prijsklassen, soorten, maten, materialen en kleuren te koop. Bovendien is dit een erg belangrijk meubelstuk, omdat je hier veel tijd met je huisgenoten zal besteden. Daarnaast is het natuurlijk ook van belang dat je eventuele gasten kunt ontvangen en dat de tafel goed past bij de rest van het interieur. Ben jij op zoek naar de perfecte goedkope eettafel voor bij jou in huis? In dit artikel de beste tips en tricks waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe eettafel!

Hoe groot en hoog moet mijn eettafel zijn?

De ideale grootte van jouw nieuwe eettafel is uiteraard afhankelijk van de ruimte die je tot beschikking hebt. Daarbij dient rekening gehouden te worden met de ruimte die je nog kwijt zult zijn rondom de tafel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van (nieuwe) stoelen en de ruimte die je nodig hebt om deze nog naar achteren te kunnen schuiven. Bij het bepalen van de grootte van jouw nieuwe eettafel kun je ook in acht nemen wat jouw voorkeur is met betrekking tot het aantal mensen dat plaats zou kunnen nemen. De ideale hoogte van de eettafel is echter helemaal afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur. De meeste (goedkope) eettafels  hebben een hoogte tussen de 76 en 79 centimeter. Echter zijn er ook genoeg hogere of lagere modellen op de markt te vinden. Zijn jij en je partner bijvoorbeeld erg lang? In dat geval gaat de voorkeur meestal uit naar een hogere eettafel. De beste optie is om eventuele eetkamerstoelen die je al tot beschikking hebt op te meten en de maat van je nieuwe eettafel aan te passen op de hoogte van de stoelen.

sous vide keukenapparatuur

Welke materialen en poten zijn het best?

Goedkope eettafels zijn in een verscheidenheid aan verschillende materialen verkrijgbaar. Kies bijvoorbeeld voor teakhout, MDF, eikenhout of notenhout om een prachtige houten uitstraling te creëren. De afwerking van het hout heeft veel invloed op hoe handig deze zal passen in jouw leefsituatie. Sommige materialen kunnen bijvoorbeeld niet goed tegen vlekken en zullen dus niet gewenst zijn als er vaak kinderen aan eten. Een gezin met jonge kinderen zal dan ook het liefst een tafel kiezen die gemakkelijk te onderhouden en schoon te maken is. Een witte hoogglans eettafel of een tafel die is afgewerkt met blanke glanslak zullen bijvoorbeeld beter bestand zijn tegen invloeden van buitenaf, maar een houten eettafel die bewerkt is met soft touch lak of olie-afwerking zal een mooiere natuurlijke uitstraling behouden. Uiteraard is het ook mogelijk zelf een nieuwe tafel te behandelen met verschillende lakken of oliën. Zo kun je gemakkelijk een onbehandelde tafel kopen en deze zelf voorzien van de gewenste olie of lak.

 

Welke vorm eettafel is handig in gebruik?

Rechthoekige tafels zijn de meest populaire variant. Dankzij deze vorm heb je extra veel plek op tafel en kan je meerdere mensen tegenover elkaar kwijt. Soms is het echter zo dat een ovale, ronde of vierkante tafel beter past bij de ruimte of de behoefte die jij hebt met betrekking tot de vorm van jouw eettafel. Met een vierkante of ronde tafel kan je namelijk enorm veel ruimte besparen. Deze worden dan ook sterk aangeraden voor kleinere ruimtes. Een ovale eettafel is overigens weer ideaal voor smalle ruimtes. Heb je geen plek voor een enorme eettafel, maar zou je wel graag regelmatig meer gasten over de vloer willen hebben? Kies in dat geval voor een (goedkope) eettafel met uitschuif- of aanzetblad waarmee je binnen een handomdraai een grotere tafel voor meer personen kunt creëren.

 

Geef een reactie