InterieurWonenWooninspiratie

Geef je huis karakter met een houten vloer

houten vloer kopen

Een echte houten vloer heeft vaak een eigen karakteristieke uitstraling. In tegenstelling tot vloeren die voorzien zijn van een motief dat op echt hout lijkt is de kwaliteit vaak ook een stuk beter. Vloeren zoals laminaat en vinyl kunnen dan wel de uitstraling hebben van een houten vloer, maar bieden niet de eigenschappen die een echte houten vloer wel heeft. Een vloer die gemaakt is van echt massief hout is vaak degelijk, kan tegen een stootje en is eenvoudig te onderhouden. Vanwege de kwaliteit gaat de vloer dan ook vaak jaren mee.

Een houten vloer kopen

Kies je ervoor om een houten vloer te kopen dan heb je vaak de keuze uit verschillende soorten vloeren die ook nog eens van verschillende houtsoorten zijn gemaakt. Zo kun je in eerste instantie kiezen voor massieve vloeren. Dit zijn houten vloeren die gemaakt zijn van hetzelfde soort hout, waarbij de planken uit één stuk zijn vervaardigd. Het is ook mogelijk om een vloer te kopen waarbij de planken vervaardigd zijn uit meerdere lagen hout die aan elkaar verlijmt zijn. Dan is de vraag of je kiest voor een vloer met robuuste planken of een vloer zoals een parketvloer.

Gewone houten vloer

Een gewone houten vloer is een vloer die vaak gemaakt is van langwerpige planken die aan elkaar gelegd worden. Dit moet niet worden verward met een vloer gemaakt van kliklaminaat. Laminaat is namelijk een vloer die vaak is samengesteld uit resthout en die is voorzien van een bepaald motief. Een houten vloer gemaakt van planken bestaat vaak uit massieve planken die in elkaar geschoven kunnen worden en eventueel aan de ondergrond vastgespijkerd moeten worden. Dit geeft een robuuste uitstraling en deze vloeren kunnen vaak tegen een stootje. Voor het onderhoud is het wel aan te raden om af en toe de vloer te behandelen met beits of lak.

Parket vloer

Een parket vloer is een slijtvaste vloer die vaak in een bepaald motief wordt gelegd. Dergelijke vloeren bestaan vaak uit meerdere kleine houten plankjes die aan de grond zijn vastgelijmd of gespijkerd. Een parketvloer wordt na het leggen vaak ook eerst volledig geschuurd en voorzien van een harde laklaag. Dit zorgt ervoor dat de vloer bestand is tegen krassen en andere beschadigingen door intensief gebruik. Het beschermen van de vloer door de laklaag moet ook eens in de zoveel tijd opnieuw worden gedaan om de kwaliteit van de vloer te waarborgen.

Geef een reactie