InterieurWonenWooninspiratie

Etherische oliën voor in de sauna

etherische olie sauna

Steeds meer mensen kiezen voor een sauna in huis. De techniek is inmiddels al zo vooruitstrevend dat het ook voor vrijwel iedereen mogelijk is gemaakt om een sauna in huis (of buitenshuis) te plaatsen. Hoe fijn is het om te genieten van een eigen spa in huis? Je bepaalt helemaal zelf hoe vaak je gebruik maakt van de sauna en kan op elk moment genieten van een heerlijk rustpuntje. Ben jij ook zo’n geluksvogel en pronkt er al een geruime tijd een prachtige sauna in jouw woning? Dan is de kans groot dat je deze met overgave gebruikt, maar toch bekruipt je het gevoel dat er iets mist. Als je naar de sauna gaat in een welnesscentrum, zullen de geuren daar het meest tot je verbeelding spreken. Je verlaat de spa altijd in een zeer rustgevende roes en voelt je direct helemaal opgeladen. Thuis heb je dit toch een stuk minder. De reden? Het ontbreken van etherische olie natuurlijk!

Wat zijn etherische oliën?

Etherische oliën zijn een vol natuurproduct, dat voorheen enkel gebruikt werd in spa’s en massagesalons, maar tegenwoordig ook steeds vaker gezien wordt in alledaags gebruik. Zo zijn er mensen die aroma diffusers in elke ruimte plaatsen en zo genieten van zelfgemaakte aromatherapie. De geuren van etherische oliën zijn niet alleen heerlijk en overheersend, maar kunnen ook nog eens de fysieke- en geestelijke gezondheid stimuleren. Als je een welnesscentrum bezoekt, word je vaak direct overweldigd door de heerlijkste geuren. Deze komen vaak van etherische oliën die in het water wordt vermengd. Deze oliën worden meestal toegevoegd aan het water dat over de kolen van de sauna’s wordt gegooid. Zo ontstaat er een heerlijke en rustgevende geur in de sauna en dat resulteert in dat voldane gevoel als je de spa verlaat.

De invloed van geuren op onze gemoedrust is algemeen bekend. Als we over straat lopen en plotseling de geur van verse frietjes ruiken, worden we direct herinnerd aan het moment dat we op vrijdagavond frietjes mochten bakken met onze ouders. Je reukorgaan stimuleert de hersenen om bepaalde gebeurtenissen aan geuren te linken. Hierdoor kunnen bepaalde geuren gelukshormonen afgeven in jouw lijf!

Etherische oliën in de sauna: zelf gebruiken?

Niet elke sauna is even geschikt voor het gebruik van etherische oliën. Meestal worden ze gebruikt bij sauna’s met kolen of stoomcabines. Hierbij is het zeer gemakkelijk om de oliën te vermengen met het water en de stoom. Zo wordt de olie voldoende verdunt om een positieve invloed op de geest en het lichaam te hebben. Wij raden aan om altijd de waarschuwingen op de olie te lezen. Etherische oliën vragen om een gerichte- en  respectvolle aanpak.  Het natuurproduct kan namelijk schadelijk zijn als deze op de verkeerde manier wordt toegepast. Hij wordt bijvoorbeeld niet voldoende verwarmd of verdund en kan dan juist schade aanrichten aan de gezondheid. Lees dan ook altijd de waarschuwingen op het flacon en raadpleeg een professionele website naar de werking van de verschillende oliën. Hier kan je ook direct vinden welke geuren jouw symptomen kunnen verhelpen. Etherische oliën zijn een ware must voor de sauna én de gezondheid, mits deze op een respectvolle manier worden gebruikt!

Geef een reactie