TipsWonen

Energie besparen op huishoudelijke apparaten

energie besparen huishoudelijke apparaten

Elektronische huishoudelijk apparaten bepalen voor 40% de hoogte van je totale energierekening. Voor veel mensen is dat best een verrassing. Ondanks dat we ons vaak bezig houden met besparen op de verwarming en verlichting, worden huishoudelijke apparaten vaak vergeten. De waarheid is misschien zelfs wel dat we hier niet op willen besparen. We kunnen immers niet meer zonder vandaag de dag. Dan hebben we gelukkig goed nieuws: besparen op huishoudelijke apparaten hoeft echt niet te betekenen dat je er geen gebruik meer van mag maken. Het vraagt alleen om een slim gebruik en dat kan je leren. Heb je moeite met energie besparen of lukt het maar niet om je energierekening omlaag te krijgen? Kijk dan eens wat een andere energieleverancier voor jou kan betekenen. De tarieven kunnen enorm verschillen per energiemaatschappij. Om er zeker van te zijn dat je het goedkoopst uit bent, raden wij aan om altijd een energievergelijkingstool te gebruiken. Zo zie je in 1 oogopslag welke maatschappij het beste aansluit op jouw verbruik en wensen. In dit artikel delen we alvast een paar handige tips om energie te besparen op huishoudelijke apparaten.

Ga voor energiezuinige apparaten

De belangrijkste stap die je kan zetten om je energieverbruik omlaag te halen is het aanschaffen van energiezuinige apparaten. Natuurlijk betekent dat niet dat je nu alle onzuinige apparaten uit huis moet halen. Maar je kan er wel voor zorgen dat als een apparaat stuk gaat of verouderd is, je deze vervangt voor een huishoudelijk apparaat met een hoog energielabel. Zo voorkom je dat deze apparaten extra veel energie verbruiken. Over het algemeen zijn huishoudelijke apparaten met een hoog energielabel tevens duurder in aanschaf. Laat jezelf echter niet verleiden om dan toch voor de goedkopere en onzuinige variant te gaan. Het kost even wat meer, maar door de lage energiekosten en langere levensduur haal je deze kosten er binnen mum van tijd weer uit. Zorg dat goedkoop nooit duurkoop kan worden!

Ga voor een koelkast of vriezer op maat

De koelkast en vriezer bepalen voor een groot deel de hoogte van je energiekosten. Hier kan je niet alleen op besparen door energiezuinige apparaten aan te schaffen, maar ook door het juiste formaat aan te schaffen. Woon je alleen of met zijn tweeën? Dan is het echt niet nodig om een gigantische koelkast aan te schaffen. Hoe groter het apparaat is, hoe meer energie het verbruikt. Pas de apparaten dan ook altijd aan op jouw verbruik.

koelkast

Ga efficiënt om met je huishoudelijke apparaten

Dit is misschien wel de belangrijkste tip die wij je kunnen geven om energie te besparen op je huishoudelijke apparaten. Zo zijn er nog steeds genoeg mensen die de vaatwasser drie keer per dag aanzetten en halve wasjes draaien. Door enkel volle wassen te draaien en de vaatwasser enkel aan te zetten als deze volledig vol is kan je tientallen euro’s per jaar besparen. Dit geldt uiteraard niet alleen bij huishoudelijke apparaten, maar ook bij bijvoorbeeld de televisie. Als niemand in de kamer is, is het niet nodig om deze aan te laten staan. Maak jezelf bewust van je energieverbruik!

 

Geef een reactie