Tuin tipsWonenWooninspiratie

Een kleurrijke tuin met fleurige planten

Een kleurrijke tuin met fleurige planten

Elke tuin verdient kleur en fleur. Deze zomerbloeiers geven een ultiem zomergevoel en zijn makkelijk in het onderhoud. Maak je eigen bloemenparadijs.

1. Verkleurbloem

De Lantana is de terrasplant van 2014. De exotisch ogende kuipplant groeit en bloeit uitbundig. Bijzonder zijn de tweekleurige varianten die langzaam van kleur verschieten, bijvoorbeeld van geel naar roze. Niet voor niets wordt de Lantana ook wel verkleurbloem genoemd. De kleurrijke bloemenschermen vormen een mooi contrast met de glimmende, diepgroene bladeren. De Lantana is een echte vlindermagneet en hij wordt ook op stam gekweekt.

2. Waterval van bloemen

De Petunia is een echte balkontopper. Hij geeft de hele zomer een waterval van kleine bloemetjes. De lieflijke paarse, blauwe, roze, witte of rode trompetjes ogen fragiel en verfijnd. De Petunia is verkrijgbaar in een normale en een mini-versie. Zet hem in de zon en uit de wind. Verwijder uitgebloeide bloempjes voor ze worden getroffen door een regenbui, want dan kunnen sommige soorten gaan smetten op de groene bladeren van de plant.

3. Hip voor buiten

Allang niet meer duf, maar juist trendy is de Pelargonium: oftewel, de klassieke geranium. Buiten is het een populaire potplant. Hij stelt nooit teleur en is verkrijgbaar in allerlei soorten en kleuren. Hij doet het prima op een zonnige plek. Kies bijvoorbeeld voor een hanggeranium, een type met een bont blad of een heerlijk geurende citroengeranium die de muggen verjaagt. Geraniums zijn er ook als vaste plant. Ze worden dan ooievaarsbek genoemd. Het zijn sterke planten die het goed doen als bodembedekkers.

4. Zonnetje in de tuin

De Spaanse Margriet is een regelrechte zonaanbidder. Als het donker is, sluit hij zijn blaadjes. Zodra de zon opkomt, zijn de bloemen net zonnetjes. Deze hippe balkonplant komt niet uit Spanje, maar uit Zuid-Afrika. Er zijn steeds meer verschillende bloemvormen en kleuren te krijgen. Sommige soorten hebben tweekleurige blaadjes. De Spaanse Margriet hoeft pas water als de grond is bijna is opgedroogd.

Tips voor verzorging planten

  • Eenjarige zomerbloeiers hebben weinig verzorging nodig. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt door ze geregeld water te geven.
  • Pluk uitgebloeide bloemetjes weg zodat de plant nieuwe bloemen aanmaakt. Eventueel beetje plantenvoeding (vloeibaar of in tabletvorm) laat ze nog langer bloeien.
  • Zet zomerbloeiers in een ruime pot met voedselrijke potgrond en met scherven of kleikorrels op de bodem, zodat er geen water in blijft staan.

5. Ontspanning in het groen

Naast het toevoegen van kleur en fleur met zomerbloeiers, verdient elke tuin ook een plek van rust en ontspanning. Wat is er nu meer ontspannend dan luieren in een hangmat met standaard? De hangmat met standaard is de perfecte aanvulling op je bloemenparadijs. Het biedt niet alleen een comfortabele plek om te ontspannen en te genieten van je tuin, maar voegt ook een element van stijl toe. Kies voor een hangmat in een kleur die complementair is aan je bloemen voor een harmonieus geheel. Of het nu gaat om een boek lezen, een middagdutje doen of simpelweg genieten van de natuur om je heen, een hangmat met standaard maakt je tuinervaring compleet. Zet de hangmat op een plekje waar je zowel zon als schaduw kunt pakken, zodat je op elk moment van de dag de perfecte ontspanningsplek hebt.

Geef een reactie