TipsWonen

Een goede nachtrust dankzij een comfortabel dekbed

Een goede nachtrust dankzij een comfortabel dekbed

We slapen gemiddeld een derde van ons leven. Dat wil zeggen dat iemand die 90 jaar oud wordt ongeveer 30 jaar van zijn of haar leven slaapt. Uit onderzoek blijkt echter ook dat een grote groep Nederlanders slaapproblemen heeft. Het belang van goede slaap wordt door veel mensen enorm onderschat. Een van de dingen ervoor zorgen dat je goed is slaapt, is een dekbed dat bij jou past. Om een heerlijke nachtrust te hebben, heeft iedereen een dekbed nodig dat aan zijn of haar wensen voldoet. Dekbedden bestaan er allerlei soorten en maten met verschillende soorten vulmaterialen. Daarnaast kun je kiezen voor een dun zomerdekbed of een heerlijk dik en warm winterdekbed. Niet eenvoudig dus als je je ideale dekbed uit wilt kiezen.

Welke soorten dekbedden bestaan er?

Een dekbed moet passen bij je slaapgedrag. Heb je het snel koud, dan heb je een ander soort dekbed nodig dan iemand die het ’s nachts vaak erg warm heeft. Om die reden bestaan er dan ook verschillende soorten dekbedden:

1. Wollen dekbed

Een dekbed van wol is een zwaar dekbed, lekker warm en laat vocht door. Maar wel erg duur en niet goed wasbaar.

2. Katoenen dekbed

Een dekbed van katoen isoleert niet zo goed, als je het warm wilt hebben, heb je meer vulling nodig. Het is wel relatief goedkoop en goed wasbaar.

3. Donzen dekbed

Dons is een dierlijk product, afkomstig van veren van ganzen en eenden. Het laat vocht goed door, houdt de warmte vast en bij goed onderhoud gaat het lang mee. Helaas is het niet goed wasbaar.

4. Tencel dekbed

Tencel wordt gemaakt van het hout van de eucalyptusboom, waardoor het geschikt is voor iedereen die zich inzet voor het milieu en duurzaamheid. Het absorbeert goed en is vergelijkbaar met wol, heerlijk warm. Een Tencel dekbed is antiallergisch. Het is nog redelijk onbekend en prijzig.

5. Synthetisch dekbed

Dekbedden van deze soort zijn het voordeligst. De dekbedden zijn zwaar en dik. Het materiaal is minder ventilerend en bestaat uit microvezels. Hierdoor is het erg geschikt voor mensen die allergisch zijn aan huisstofmijt. Bovendien kan een synthetisch dekbed gewassen worden op 60 graden.

6. Bamboe dekbed

Laat vocht door doordat het plantaardig materiaal is. Het zou antibacterieel zijn dus geschikt voor mensen die allergieën hebben. Licht in gewicht en kan in de wasmachine gewassen worden.

Naast deze soorten kun je ook nog kiezen voor een 4-seizoenen dekbed. Dit bestaat uit een zomerdeel en een winterdeel. Het voordeel is dat je het er in de zomer koeler mee hebt en in de winter warmer. Een nadeel is dat je in de zomer het winterdeel ergens moet opbergen en ze zijn natuurlijk een stuk duurder.

dekbedden

De warmteklassen

Dankzij de warmteklassen van dekbedden vind je het dekbed dat bij jou past. Hoe lager de warmteklasse, hoe dikker en zwaarder het dekbed.

  • Klasse 1 is een heel warm dekbed, ideaal voor mensen die het altijd koud hebben.
  • Klasse 2 is geschikt voor mensen die het niet snel warm of koud hebben.
  • Klasse 3 een dekbedklasse voor mensen die het snel warm en als je graag in een verwarmde kamer slaapt.
  • Klasse 4 zijn de zomerdekbedden. Lekker luchtig en comfortabel als het warm is.

Kies het juiste dekbed voor een goede nachtrust.

Geef een reactie