Tuin tips

Duurzame tuin

Duurzame tuin

Veel mensen houden zich tegenwoordig bezig met het verduurzamen van hun huis. De tuin en tuinmeubelen worden hierbij vaak vergeten. Het is namelijk erg makkelijk om je tuin te verduurzamen. Op deze manier kunnen planten en dieren zich in harmonie samenvoegen en een rijke biodiversiteit vormen.  Wil je weten hoe je het best een duurzame tuin kunt creëren? Ga dan gelijk aan de slag met onderstaande tips. 

Planten 

Zorg voor lekker veel planten in je tuin. Planten nemen namelijk uitstoot op uit de lucht en produceren schone lucht. Ook nemen planten hitte beter op en wordt deze warmte gelijkmatig afgegeven. Er zal meer zuurstof in de lucht komen en warmte wordt beter gereguleerd wanneer meer mensen voor een duurzame tuin kiezen. 

Niet teveel tegels

Kiezen voor veel tegels in je tuin is niet duurzaam. Wanneer het regenwater over de tegels stroomt, kan het water niet worden opgenomen in de grond. Je kunt voor een natuurlijke uitstraling dan het beste kiezen voor schelpenpaden of paden van boomschors. Met het gebruik van split of grind kan je stevige paden aanleggen. Door het aanleggen van deze paden, kan het regenwater gelijkmatig de grond in zakken. Groen en mos tussen de tegels? Totaal niet erg, want dit helpt bij een goede afwatering tijdens en na een regenbui. Ook wordt je tuin minder heet in de zomer, wanneer je minder tegels en meer groen in je tuin hebt. 

Regenwater opvangen

Het is natuurlijk zonde om ál het regenwater in de grond te laten verdwijnen. Plaats een regenton of een andere grote bak en vang hier een gedeelte van het regenwater in op. Daarnaast kan je een regenton ook gebruiken om het regenwater van je overkapping in op te vangen. Om algen tegen te gaan, kun je de ton het beste op een plek met veel schaduw neerzetten. Gebruik vervolgens het regenwater om je planten of bomen mee te besproeien. Sommige planten of bomen kunnen niet goed tegen leidingwater en dit is een milieuvriendelijke optie. Jij blij en je plantjes blij! 

Moestuin beginnen 

Wil jij niet alleen goed voor je tuin zorgen, maar ook voor je lichaam? Begin dan een moestuin. Je bent ontzettend duurzaam bezig door het kweken van je eigen groente. De groente heb je namelijk al in je achtertuin staan en het hoeft geen kilometers af te leggen om uiteindelijk op jouw bord te belanden. Ook krijg je geen chemische bestrijdingsmiddelen of onnodige stoffen binnen, je weet namelijk precies wat je wel en niet op je groenten spuit. Je hoeft voor een moestuin geen gigantische tuin te hebben. Zelfs in een kleine tuin of op een balkon kun je al potten plaatsen waarin je groente kweekt. 

Verlichting in je tuin

Gezellige verlichting mag natuurlijk niet ontbreken in je tuin. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor Solar verlichting. Dit is een verlichtingssysteem op zonne-energie en hierbij maak je alleen maar gebruik van de natuur. 

Duurzame tuinmeubelen

Ook het kopen van duurzame en onderhoudsvrije tuinmeubelen draagt bij aan een duurzame tuin. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een lounge tafel buiten van kunststof of aluminium. Het maken hiervan kost energie, maar daarentegen gaan ze heel lang mee wanneer de tuinmeubelen goed worden onderhouden. 

Zoals je hebt kunnen lezen, is het vrij simpel om een duurzame tuin te maken. Het is af en toe beter om de natuur zijn gang te laten gaan. Je hoeft je niet te verontschuldigen bij je visite wanneer ze een blik werpen op je wilde tuin. Je hebt geen slecht onderhouden tuin, je hebt een duurzame tuin!

Geef een reactie