Verbouwen

Dit komt er allemaal bij een verbouwing kijken

Dit komt er allemaal bij een verbouwing kijken

Heb je een woning gekocht en wil je deze omtoveren tot jouw droomwoning, of is het tijd om jouw huidige woning een make-over te geven? Om welke verbouwing het ook gaat, er komt altijd veel bij kijken. Hieronder praten we je bij wat je kunt verwachten van een verbouwing.

1. Heb een idee wat er gaat gebeuren

Wil je het groots aanpakken, of gaat alleen de woonkamer op zijn kop? In beide gevallen is het belangrijk dat je voor ogen hebt wat er precies gaat gebeuren. Maak een overzicht met wat je allemaal van plan bent. Zo weet je ook zeker of het allemaal wel haalbaar is, zowel met het budget als met het tijdsbestek.

2. Planning

Je hebt op een rij gezet wat je allemaal wil verbouwen: check. Nu is het tijd om te gaan plannen. Een goede planning is namelijk cruciaal tijdens een verbouwing. Vooral als je de verbouwing niet zelf gaat doen. Moet er een sloopbedrijf komen, maar ook een stukadoor, een elektricien en vervolgens ook een schilder? Maak ruim van tevoren een afspraak met deze vakmannen, zodat je zeker weet dat deze klussen in jouw planning passen. Je kunt bijvoorbeeld nu al schilders zoeken in Almere, zodat je zeker weet dat jouw woning er op tijd spic en span uit komt te zien.

3. Budget

Bij een verbouwing komt altijd geld kijken. Maak daarom eerst een schatting van de kosten die je denkt kwijt te zijn. Soms kunnen de kosten meevallen, maar soms kunnen de kosten ook tegenvallen. Denk bijvoorbeeld aan het storten van afval, het huren van een afvalcontainer en het uurtarief van de vakmannen. Maar ook kun je zaken tegenkomen waar je wellicht in eerste instantie geen rekening mee hebt gehouden, maar toch aangepakt moeten worden. Houd daarom altijd een potje met geld achter de hand zodat je ook onvoorziene kosten kunt betalen. Maak daarnaast ook een overzicht van hoeveel geld je op dit moment uitgeeft en hoeveel er binnenkomt. Zo weet je ongeveer hoeveel geld je maandelijks overhoudt om te gebruiken voor de verbouwing.

4. Vergunning

Voor sommige verbouwingen is het verplicht om een vergunning aan te vragen bij de gemeente. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een dakkapel, een uitbouw of een overkapping. Ook wanneer het huis een monument is kleven er vaak regeltjes aan. Check daarom altijd van tevoren de mogelijkheden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Het is immers zonde als de verbouwing al aan de gang is, terwijl je niet hebt gevraagd om toestemming aan de gemeente.

Geef een reactie