TipsWonen

De voordelen van het online vergelijken van een hypotheek

voordelen hypotheek online.v1

Als je je droomwoning hebt gevonden dan is de volgende stap dat je opzoek gaat naar een geschikte hypotheek. Je kan tegenwoordig hypotheekverstrekkers, hypotheekadviseurs en hypotheekrente online vergelijken. Op de vergelijkingswebsites krijg je een duidelijk overzicht van het grote aanbod wat er tegenwoordig beschikbaar is. Je kan via deze websites direct een hypotheekofferte aanvragen.

Hypotheekverstrekkers en hypotheekrente

Op het moment dat je online een hypotheek gaat vergelijken zal je zien dat er vele hypotheekverstrekkers zijn. Door gebruik te maken van een vergelijkingssite heb je heb een goed overzicht van een passende hypotheek met de laagste hypotheekrente. Als je gaat kiezen voor een hypotheekverstrekker dan hoef je niet altijd voor de grote en bekende namen op de markt te gaan. Er zijn steeds meer kleine hypotheekverstrekkers die je online kan sluiten. Bij het kiezen voor een hypotheekverstrekker is het belangrijk te letten op de hypotheekvorm, de hypotheekrente en de hypotheekvoorwaarden. De hypotheekrente spreekt voor zichzelf, hoe lager hoe beter. Let wel op de rentevaste periode die je kiest, vaak is het zo dat als deze periode korter is dat je rente lager ligt. Hou er ook rekening mee dat je rente in de tussentijd kan stijgen en je uiteindelijk alsnog hogere maandlasten hebt.

hypotheekvormen

Er zijn twee veel voorkomende hypotheekvormen. De lineaire hypotheek, hierbij los je elke maand een vast bedrag af. Doordat je elke maand een vast bedrag aflost wordt je schuld telkens lager en betaal je ook minder hypotheekrente. Aan het begin van de looptijd betaal je dus een hoger maandbedrag dan aan het einde. Bij een annuïteitenhypotheek blijft je maandbedrag gedurende de hele looptijd gelijk. De verhouding tussen rente en aflossing verandert wel, in het begin betaal je meer rente en los je minder af en tegen het einde betaal je een hogere aflossing en minder rente. De voorwaarden van hypotheekverstrekkers zijn ook van belang. Het betekent dat als je kiest voor de laagste hypotheekrente dat dit ook de laagste kosten zijn. Afhankelijk van de voorwaarden die gehanteerd worden door de hypotheekverstrekkers kan dit het maandbedrag beïnvloeden. Je moet erop letten of de rente van de hypotheek meeverhuisd mag worden, of je boetevrij extra kan aflossen, of een overlijdensrisicoverzekering verplicht is en hoelang de rente op je hypotheekofferte geldig is.hypotheekvormen

Hypotheekadviseur

Waarschijnlijk is het afsluiten van een hypotheek de belangrijkste financiële beslissing die je in je leven maakt. Het is niet alleen belangrijk dat de hypotheekrente laag ligt, maar een goed advies heb je misschien nog wel harder nodig. Om deze reden is het slim om een hypotheekadviseur in te huren. Bij het kiezen van een goede hypotheekadviseur let je op het tarief, de licentie en de onafhankelijkheid van de hypotheekadviseur. Als je een adviseur vindt met een laag uurtarief dan betekent dit nog niet meteen dat hij ook goedkoper is. Misschien werkt hij wel gewoon meer uren en dan ben je snel alsnog duurder uit. Een gediplomeerd hypotheekadviseur heeft een licentie. Je kan online reviews bekijken per gevonden hypotheekadviseur en misschien hebben familie of vrienden een adviseur die ze je kunnen aanraden. Het is ook belangrijk dat een hypotheekadviseur onafhankelijk is. Als deze bijvoorbeeld voor een bank werkt dan kan je ervan uit gaan dat hij eerder zijn eigen product adviseert dan dat van de concurrentie.

 

 

 

Geef een reactie