InterieurWonenWooninspiratie

De voordelen van een vloerkleed

vloerkleed in de woonkamer

Een vloerkleed is nog steeds een populaire accessoire in het interieur. Een vloerkleed heeft dan ook verschillende voordelen die het tot een toegevoegde waarde maken in huis.

Het gevoel van zachte stof tussen je tenen, de warme uitstraling en de grote keuze, het kunnen zomaar redenen zijn waarom je kiest voor een vloerkleed in huis. Maar daar houden de voordelen natuurlijk niet op.

Een vloerkleed voor eenheid in je interieur

Een vloerkleed kan uitstekend gebruikt worden om eenheid te creëren tussen losstaande onderdelen in je kamer. Door de eenduidige uitstraling die het vloerkleed geeft als ondergrond, kan je een gebied als het ware afbakenen en aangeven dat de meubels die erop staan, bij elkaar horen. Kijk maar eens naar een interieur waar twee stoelen, een bank en een tv meubel bij elkaar staan. Op het eerste oog niet veel speciaals aan, maar leg er een vloerkleed onder en het vormt opeens een mooi geheel.

Maak een ruimte groter met een vloerkleed

Een  kleur een bepalende rol in de beleving van een ruimte en kan deze een ruimte optisch vergroten of juist verkleinen. Hetzelfde geldt voor vorm en formaat, waarmee je invloed kan uitoefenen op de beleving van bijvoorbeeld je slaapkamer. Kies daarom in een kleinere kamer voor een vloerkleed in een lichte kleur en zorg dat het kleed niet een te groot oppervlak beslaat. Je wilt je kamer tenslotte niet verkleinen.

Een vloerkleed voor beter geluid in de kamer

Sommige kamers hebben de neiging om heel snel lawaaierig te worden. Bijvoorbeeld een woonkamer waar de tv hard aanstaat of hoge hakken die op de vloer tikken. Geluiden waar je meestal niet op zit te wachten en die bovendien een vervelende galm kunnen veroorzaken in de kamer.

Met een vloerkleed kan je deze geluiden dempen of zelfs helemaal weghalen. Zo zal een naaldhak op een vloerkleed nauwelijks geluid maken en worden ook harde geluiden van tv of stereo deels geabsorbeerd door het vloerkleed. Zo is de afstemming van geluid in je kamer een stuk meer in balans en verbeter je de akoestiek.

Het isolerende effect van een vloerkleed

Als je weleens met je blote voeten over een vloerkleed hebt gelopen, is het je ongetwijfeld opgevallen hoe lekker warm en zacht het kleed is. Dit heeft te maken met het isolerende effect van een vloerkleed. De stof en garens in het kleed herbergen stilstaande lucht, die op zijn beurt een aangename temperatuur aanneemt. Je merkt dan ook een duidelijk verschil tussen een laagpolig en een hoogpolig vloerkleed.

De veelzijdigheid van een vloerkleed

Zo zie je dus dat een vloerkleed allerlei voordelen biedt en een aangename toevoeging kan zijn in het interieur van je kamer. Maar misschien is een van de leukste eigenschappen nog wel niet benoemd: de veelzijdigheid in keuzes! Zo zijn vloerkleden verkrijgbaar in allerlei vormen, maten, stoffen en kleuren. Zo kan je vrijwel altijd wel een vloerkleed vinden dat past bij de woonstijl in jouw interieur.

Geef een reactie