TipsWonen

De rechte bakgoot

Bakgoot

Bakgoot, mastgoot, bakboord of stuurboord. Het lijkt soms wel of al die benamingen van hemelwaterafvoersystemen uit de scheepvaart afkomstig zijn. Een bakgoot is echter niet een linkse goot, maar een rechthoekige goot, alsof het een rechte bak is waar het water invalt. Niet te verwarren met een rechtse bak of een bak aan stuurboord. Volg je me nog? De mastgoot zou je wel kunnen herleiden naar een schip. De goot lijkt om een mast heen te zijn gemaakt, vandaar de ronding. Deze ronde goot heeft echter wel een probleempje, waar je verder in dit blog over kunt lezen.

Naast mooie dakgoten wil je ook dat de goten die aan jouw huis zitten vele jaren mooi en goed blijven. Strakke en onderhoudsvrije goten wil je onder je dak. Geen slordig rariteitenkabinet als dakrand. Want dat kan gebeuren met de iets goedkopere mastgoten (de ronde). Die kunnen gaan torderen, draaien, vervormen of wokkelen. Hoe je het maar noemen wilt. Maar lelijk is het in ieder geval. Daar heb je met bakgoten (de rechte) geen last van. Die blijven gewoon strak hun vorm houden.

 

Schuurtjes en garages

De mastgoot, heel vroeger van hout en uit een halve mast of pijnboom gehakt, is halfrond van vorm. Hier komt dus ook de naam mastgoot vandaan. Later werden de goten van andere materialen gemaakt. Eerst van zink en later van pvc. Het nadeel van de kunststof halfronde goten is dat ze over het algemeen teveel vervormen en eigenlijk alleen voldoen voor bouwsels van beperkte betekenis zoals garages en schuurtjes. Denk hier goed aan als je dakgoten nodig hebt. Kijk waarvoor je ze moet gebruiken. Ga je de dakgoten toepassen bij een tuinhuisjes of een schuurtje? Of moet je ze gaan bevestigen aan een prachtige villa of aan één van de mooie huizen aan die brede laan even verderop?

Netjes, strak, modern en eenvoudig

De bakgoten van nu zijn strak van vormgeving en eenvoudig te monteren. Bovendien hebben ze een lange levensduur en zijn ze licht van gewicht, zodat de bakgoten simpel en snel te monteren zijn. Door het gladde en strakke oppervlak van de goten is er een goede en snelle doorstroming van het regenwater en op deze manier wordt vervelende aanslag van vuil voorkomen. Deze rechthoekige goot met een platte bodem is uitermate geschikt voor onze huizen en is om deze reden ook de meest verkochte dakgoot in Nederland.

Voordelen van een bakgoot:

  • Rechthoekig met platte bodem waardoor de goot strak blijft en niet gaat vervormen
  • Goede en snelle doorstroming van het regenwater
  • Eenvoudig en snel te monteren
  • Vereist weinig onderhoud
  • Heeft een lange levensduur
  • Voordelig in prijs

Het gaat erom regenwater op te vangen en weg te leiden naar de riolering, de grond of naar een regenwateropvang. De dakgoten moeten zoveel mogelijk voorkomen dat regenwater direct tegen de muur van de woning waait of gewoon rechtstreeks van het dak op de grond valt. We willen namelijk onze gevels droog houden en niet dat er lekkage ontstaat of dat er grote plassen op je tuinpad komen te liggen. Ga snel naar de webshop van Buma.com waar je overzichtelijk de pvc bakgoten kunt bestellen. Voor nog meer informatie: info@buma.com of 0514 571826.

Geef een reactie