InterieurWonenWooninspiratie

De populariteit van houtlook tegels verklaard

Ben je dol op de natuurlijke uitstraling van een houten vloer? Maar kijk je op tegen het nodige onderhoud en de koude voeten? Dan zijn houtlook tegels de ideale oplossing. Deze tegels geven iedere woning een natuurlijke uitstraling met de voordelen van keramiek. De populariteit voor houtlook tegels is dan ook eenvoudig te verklaren.

Houtlook tegels worden ook wel keramisch hout genoemd. De naam doet al wel een beetje vermoeden wat je van deze tegels kunt verwachten. Ze beschikken over de uitstraling van echt hout, maar zijn dat stiekem niet. Keramische tegels worden door een speciale productiewijze tot stand gebracht. Allereerst wordt speciaal klei op hoge temperatuur gebakken. Vervolgens worden de tegels afgewerkt met een speciale glazuurlaag. Die glazuurlaag geeft de tegel de echte houten uitstraling. Tegenwoordig is de technologie zelfs zo ver dat het mogelijk is om het uiterlijk van echte houten vloer perfect na te boosten. Van knoestjes tot reliëf, alles is mogelijk. Houtlook tegels zijn daardoor met het blote oog bijna niet meer van het echt te onderscheiden.

Nooit meer koude voeten

Het grootste nadeel van een echte houten vloer is de temperatuur van je voeten. Doordat de vloer relatief koel aanvoelt, zullen je voeten ook snel afkoelen. Dat voelt niet prettig, zeker niet in de woonkamer. Doordat je voeten snel afkoelen, zal je lichaam ook sneller koud worden en ben je geneigd om de thermostaat wat hoger te zetten. Dat is natuurlijk weer niet bevorderlijk voor de energierekening. Natuurlijk kun je opperen dat het tegenwoordig mogelijk is om vloerverwarming in combinatie met houten tegels te plaatsen, maar dit vraagt toch om een speciale legmethode. Bij houtlook tegels ligt dit allemaal een stuk eenvoudiger. Vloerverwarming en tegels gaan hand in hand. Hierdoor heb je nooit meer last van koude voeten!

Houtlook tegels badkamer

Weinig onderhoud

Bij een houten vloer is regelmatig onderhoud van essentieel belang om de kwaliteit hoog te houden. Dit is natuurlijk niet erg, maar vraagt wel om veel tijd van de eigenaar. Als je hier weinig trek in hebt, kunnen houtlook tegels de uitkomst bieden. Aan deze vloer heb je vrijwel geen onderhoud. Naast de standaard schoonmaakwerkzaamheden zoals stofzuigen en dweilen, hoeft de vloer niet extreem goed onderhouden te worden. Doordat de tegels onder hoge temperaturen worden ‘dichtgeschroeid’, kan vuil en stof bovendien niet in de tegels trekken. Waar je bij een houten vloer direct in paniek schiet als je een glas wijn morst, is dit bij een houtlook tegel geen enkel probleem. Daardoor is het tevens een ideale vloer voor gezinnen met jonge kinderen en/of huisdieren.

Verschillende legmotieven

Dacht je dat houtlook tegels saai waren? Dan heb je het goed mis! Houtlook tegels beschikken over enorm veel verschillende mogelijkheden. Vooral de talloze legmotieven maken het een zeer aantrekkelijke vloer. Denk bijvoorbeeld aan een visgraatmotief, halfsteensverband of wild verband. Werkelijk alles is mogelijk. Bedenk wel dat je een specialist in moet schakelen als je een bijzonder legmotief wilt plaatsen. Zo weet je zeker dat je over een optimaal resultaat beschikt. Het is enkel aan jou om te genieten!

Geef een reactie