TipsWonen

De nieuwe vorm van verwarmen, ontdek het zelf!

De nieuwe vorm van verwarmen

Er zijn de afgelopen jaren heel wat vormen van verwarmen voorbij gekomen. Helaas was niet even methode even succesvol. Daardoor blijven de meeste mensen toch maar bij de meest conventionele vormen van verwarmen. Zonde, want er is tegenwoordig wel één methode die vaak overzien wordt en tegelijkertijd veel effectiever werkt. Hiermee bedoelen we natuurlijk infrarood verwarming.

Infrarood verwarming is dé trend van dit moment. Maar waarom eigenlijk? Waarom zou je conventionele vormen van verwarmen aan de kant zetten en voor iets relatiefs nieuws kiezen? Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat ir verwarming al veel langer bestaat. Het werd al tijden gebruikt in met name openbare gebouwen. Het is iets van de afgelopen jaren dat het ook in particuliere woningen wordt toegepast. En dat is zeker niet zonder reden, want een infrarood verwarming biedt talloze voordelen.

Er ontstaan minder luchtcirculaties

Dit behoort verreweg tot het grootste voordeel van een infrarood verwarming. Infraroodpanelen geven namelijk geen warmte af aan de lucht. De panelen bieden enkel stralingswarmte. Dat wil zeggen dat de warme lucht direct aan objecten en personen wordt afgegeven. Niet aan de lucht, iets wat bij de meeste conventionele verwarmingen wel het geval is. Zo zie je bijvoorbeeld bij verwarmen met radiatoren dat de meeste warmte aan de lucht wordt afgegeven. Hierdoor ontstaan er ongewenste luchtcirculaties. Iets wat ook wel convectie wordt genoemd. Het grote nadeel hiervan is dat een groot deel van de warmte verloren gaat in de lucht.

Bij infrarood verwarming is dit dus niet het geval. Hierdoor is er sprake van een veel efficiëntere wijze van verwarmen. Dit zorgt er o.a. ook voor dat je minder energieverbruik zult hebben.

Er ontstaan minder luchtcirculaties

Minder hoog energieverbruik

Een groot voordeel van een infrarood verwarming is dat je hiermee een veel minder hoog energieverbruik creëert. De panelen geven veel efficiënter warmte af aan de ruimte doordat ze eenvoudig kunnen inschatten waar meer warmte nodig is. Hierdoor zet je de thermostaat niet onnodig op een veel te hoge temperatuur. Bovendien gaat er ook veel minder warmte verloren doordat er geen sprake is van convectie. Het is moeilijk te bepalen hoeveel energie je daadwerkelijk zult besparen. Dit hangt met name af van de wijze waarop je de ruimte gebruikt en in hoeverre deze is geïsoleerd. Over het algemeen kunnen we spreken van een besparing van circa 10% tot maar liefst 40%. Dat levert een flink financieel voordeel op en is ook nog eens veel beter voor het milieu.

Moderne uitstraling

Het gebruik van standaard radiatoren doet tegenwoordig enorm af aan de moderne uitstraling van veel interieurs. Dit is gelukkig niet het geval bij het gebruik van een infrarood verwarming. Deze panelen zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar, waardoor je deze geheel kunt afstemmen op het uiterlijk van de rest van het interieur. Hierdoor geniet je van een moderne en strakke afwerking. Iets waardoor het interieur van de rest van de woning ook direct een stuk sfeervoller wordt en het als één geheel voelt.

Geef een reactie