TipsWonen

De juiste UTP kabel kopen

De juiste UTP kabel kopen

Bij het kopen van een UTP kabel is het handig om eerst een en ander duidelijk te hebben wat betreft de werking en categorisatie. Zo weet u zeker dat u de juiste kabel aanschaft.

Wat is UTP eigenlijk?

UTP kabel (Unshielded Twisted Pair Kabels) is de aanduiding voor de netwerkkabels die gebruikt worden bij het aanleggen van een nieuwe bekabelde internetverbinding, of bij het uitbreiden van een bestaand netwerk. Een juiste degelijke bekabeling is het fundament van elk betrouwbaar netwerk. Of het nu om een thuisnetwerk gaat, of een bedrijfsvariant.

UTP kabels, ook wel internet-, lan-, of ethernetkabels genoemd, bestaan uit vier onafgeschermde aderparen van elk twee draden. Deze draden worden gebruikt voor het transporteren van data, de ene draad geleidt stroom naar de netwerkpoort en de andere draad geleidt terug.
De aderparen zijn ‘getwist’, dit zorgt ervoor dat er bijna geen interferentie van buitenaf mogelijk is.

Wat is UTP eigenlijk

 

Welke UTP kabel heb ik nodig?

UTP kabels zijn op te delen in verschillende categorieën. Elke categorie heeft zijn eigen specifieke kenmerken wat betreft de algemene snelheid en de doorvoersnelheid. Natuurlijk is daarnaast nog volop variatie in kleuren en lengtes.

Welke categorie UTP kabel het meest geschikt is voor het gewenste netwerk, is afhankelijk van welke capaciteit er benodigd is.

  • CAT5e; Met deze kabel worden snelheden tot wel 1.000 megabit per seconde bereikt. De doorvoersnelheid is 100 megahertz. Hoewel deze kabel nog veelvuldig gebruikt wordt, is deze niet meer altijd afdoende bij de huidige vraag van de klant.
  • CAT6; De snelheid van deze variant is in principe dezelfde als van de CAT5E kabel, namelijk 1.000 megabit per seconde. Echter is de doorvoersnelheid vele malen hoger, namelijk 250 megahertz. De CAT6 kabel wordt op dit moment gezien als de standaard netwerkkabel.
  • CAT6a; De snelheid van deze kabel kan gaan tot wel 10.000 megabit per seconde. Ook de doorvoersnelheid van dit model ligt hoger dan bij zijn voorgangers. Deze is namelijk 500 megahertz. Ook in combinatie met glasvezel kan dit type UTP kabel goed gebruikt worden.
  • Cat7; Officieel heeft deze categorie kabel een afgeschermde kern heeft en is daarom dus níet unshielded. De snelheden die dit type kabel behaalt gaan tot 10.000 megabit per seconde en de CAT7 heeft daarnaast een doorvoersnelheid van wel 600 megahertz.

Online bestellen?

Een UTP kabel kopen gaat heel gemakkelijk online. Kies de kabel in de gewenste categorie, lengte en kleur en ga meteen aan de slag met aanleggen van uw eigen netwerk!

Geef een reactie