TipsWonen

De invloed van verlichting op de sfeer in huis

De invloed van verlichting op de sfeer in huis

De zomer loopt alweer ten einde. Dat betekent niet alleen dat we langzaam de winterkleding weer van zolder halen, maar ook dat de dagen korter en donkerder worden. Steeds vaker is het overdag in huis zó donker dat de lampen vroeg worden aangezet. Daarnaast zal de zon ook pas later op komen en weer eerder zakken. Hierdoor is het belang van verlichting veel groter dan gedurende de zomermaanden. Licht is echter niet alleen heel praktisch in de donkerste maanden van het jaar. Het biedt ook nog eens de nodige sfeer.

Licht is van grote invloed op de sfeer in huis. Bovendien kan het ook het ruimtelijke gevoel en het kleurgebruik in huis beïnvloeden. Wanneer je verhuist of je woning opnieuw wilt inrichten is het dan ook belangrijk om alvast in de beginfase naar nieuwe lampen te gaan kijken. Doe dit niet wanneer de styling al bijna is afgerond, want hierdoor kan je de lampen niet meer geheel afstemmen aan de stijl die je voor ogen hebt. Daarnaast is het belangrijk om een goed lichtplan te maken. Koop niet zomaar een gu10 armatuur, maar bepaal eerst wat je nodig hebt en waar je deze gaat plaatsen.

Lichtplan maken

Voordat je nieuwe lampen koopt is het eerst belangrijk om een effectief lichtplan op te stellen. Hierbij maken we onderscheid uit 3 verschillende groepen:

  1. Diffuus licht

Diffuus licht wordt ook wel als algemene lichtbron beschouwd. Deze lichtbron straalt weinig sfeer of warmte uit en wordt enkel toegepast om een ruimte snel en praktisch te verlichten. Diffuus licht wordt doorgaans gecombineerd met andere verlichting om extra sfeer te creëren. In sommige gevallen wordt ook enkel diffuus licht gebruikt. Bijvoorbeeld in ruimtes waar men niet lang verblijft zoals het toilet of de gangkast.

2. Sfeerverlichting

Sfeerverlichting zorgt voor een gezellig en gematigd licht. Dit zal de ruimte wel enigszins verlichten, maar dit is niet het voornaamste doel. Sfeerverlichting wordt voornamelijk toegepast om – zoals de naam uiteraard al doet vermoeden – zoveel mogelijk licht in huis te creëren.

3. Accentverlichting 

En last but not least… accentverlichting. Deze lichtbronnen worden gebruikt om een bepaald voorwerp of kunstwerk te accentueren. Het oog ontvangt de lichtstraal direct, waardoor het bijvoorbeeld ook makkelijker wordt om aan tafel de krant te lezen of nog wat werk te verrichten. Je kunt deze vorm van licht ook gebruiken om een schilderij mee uit te lichten. Kortom, accentverlichting is voor verschillende doeleinden te gebruiken.

Licht is belangrijk voor de emoties in huis

Heb je er ooit wel eens bij stilgestaan hoe belangrijk licht is voor onze dagelijkse gemoedstoestand? Je zal vast wel eens gemerkt hebben dat mensen doorgaans vrolijker zijn wanneer de zon schijnt. Zeker na de donkerste wintermaanden voelen we ons direct een stuk lichter als de eerste zonnestralen weer tevoorschijn komen. Licht doet wat met onze emoties. Het geeft ons een prettig gevoel. Hoewel het ook belangrijk is om iedere dag van voldoende daglicht te genieten, kun je dit gevoel ook eenvoudig thuis met kunstlicht ervaren. Door met contrasten te werken in huis en de juiste combinatie tussen bovenstaande groepen te maken, kun je een dramatisch en mooi lichtpatroon vormen in huis. Het gevoel wat dan ontstaat is met geen pen te beschrijven. Vergelijk het maar eens met het gevoel wat je krijgt tijdens een romantisch diner bij kaarslicht. Dat is precies wat de juiste lichtbronnen in huis voor jou kunnen betekenen.

Geef een reactie