WonenWooninspiratie

De ideale werkplek thuis

vanuit thuis werken

Hoe deelt u thuis uw werkplek praktisch in? Wat is de juiste zithouding? Kortom; wat is de ideale inrichting van uw werkplek thuis?

De juiste zithouding

Zelfs de beste bureaustoel is nutteloos, als hij niet correct is ingesteld. Een correcte zithouding betekent dat de boven- en onderarmen bij een horizontaal zitvlak ongeveer een hoek van 90° beschrijven, waarbij de onderarm op het bureau blad rust. De voeten moeten met de gehele zool ontspannen op de vloer staan. Verstelbare armleuningen dienen de belasting van armen en ellebogen op te vangen, zodat spanning in schouders en nek wordt vermeden. Om een perfecte afstemming op het individuele lichaam te bereiken, kan het best worden gekozen voor in hoogte verstelbaar bureau.. Voor desk sharing zijn tafels ideaal waarvan de hoogte elektrisch kan worden aangepast.

Goed georganiseerd handbereik

De werkplek moet verstandig worden ingericht en afgestemd zijn op de actuele taken. Wie veel achter een computerscherm zit moet met name letten op de positie van het toetsenbord en het scherm. Eenzijdige belasting vanwege een verkeerde hoofdstand kan namelijk zeer vermoeiend werken. Wanneer verschillende activiteiten worden uitgevoerd en er bijvoorbeeld achter de computer ook met papieren documenten wordt gewerkt, dient hiervoor voldoende ruimte te worden ingericht. Vermijd te sterke kleur- en lichtcontrasten.

Dynamisch werken

Hoe goed u ook zit, uw lichaam heeft behoefte aan regelmatige afwisseling. Richt uw werkplek bewust zodanig in dat u niet overal vanuit uw stoel bij kunt. Sta op om naar het kopieerapparaat of de printer te lopen, om even te pauzeren of om naar een groepsbespreking met collega’s te gaan. Strek u uit om iets van een schap te nemen of plaats uw voeten op een verhoging. Neem eens de trap in plaats van de lift. Maak indien mogelijk tijdens de pauze een wandeling in de open lucht. Als u daarnaast nog regelmatig sport, biedt u uw lichaam de ondersteuning die het nodig heeft achter een bureau. De zogenaamde cardio-oefeningen in de fitnesszaal, zoals joggen of lopen, zwemmen of krachttraining versterken de diepgelegen rugspieren. Ook hier geldt echter: het komt aan op een verstandige combinatie van activiteit en persoonlijke instelling.

Geef een reactie