AlgemeenVerbouwenWonenWooninspiratie

De dakgoot schoonmaken

dakgoot schoonmaken

De herfst is het seizoen van de dwarrelende bladeren. Helaas komen die bladeren dus ook in je dakgoot terecht en een verstopte dakgoot kan meer problemen met zich meebrengen dan je zou denken. Tijd voor tips voor het schoonmaken van je dakgoot.

“Dus de dakgoot is verstopt. Dat kan toch nooit heel erg zijn?” Helaas kan dit wel degelijk vervelende gevolgen met zich meebrengen.  De dakgoot hoort namelijk op een gecontroleerde manier het overtollige regenwater af te voeren. Hierdoor worden je gevel, kozijnen, deuren en kelder beschermt tegen waterschade. Je kan dus wel nagaan wat er gebeurt als de dakgoot dit water niet meer afvoert en de rest van je huis het water te verduren krijgt. Daarnaast loop je ook het risico dat je dakgoot bezwijkt onder het gewicht van het water en afval en naar beneden komt. Iets dat je natuurlijk liever niet op je hoofd krijgt. Tijd dus voor wat onderhoud aan je dakgoot.

Tips voor het schoonmaken van je dakgoot

Hou daarom de dakgoot in de gaten en maak je dakgoot schoon als je denkt dat er teveel afval zoals bladeren en opwaaiend plastic in ligt. Zo ga je hiermee aan de slag:

Stap 1: schep ongewenst materiaal uit de dakgoot

Hiervoor kan je bijvoorbeeld een kleine tuinschep gebruiken om de boel eruit te scheppen. Het verwijderen van bladeren etc. gaat ook beter als het materiaal een beetje vochtig is. Wil je aan de slag maar is het kurkdroog? Maak dan de boel even nat met de tuinslang.

Stap 2: het schoonmaken van de dakgoot

  • Spoel met een tuinslang de dakgoot horizontaal door richting de afvoer. Leg de slang hierbij in de goot en werk langzaam richting de regenpijp. Let wel op dat je het dak niet vol modder spuit.
  • Kom je vuil tegen dat niet weggespoeld wil worden? Gebruik dan een staalborstel of schuurspons om het voorzichtig los te maken.
  • Spoel tot slot de regenpijp goed door. Hiermee voorkom je dat het afval zich halverwege in de regenpijp ophoopt en je twee weken later de regenpijp moet schoonmaken.

Tot slot: veiligheid moet altijd op de eerste plaats komen! Zorg dan ook dat je ladder stevig staat en je geen capriolen uit gaat halen terwijl je een paar meter boven de grond staat.

Geef een reactie