InterieurTipsWonen

De belangrijkste redenen om voor raambekleding te kiezen

De belangrijkste redenen om voor raambekleding te kiezen

Raambekleding mag en kan in geen enkele woning ontbreken. Maar heb je je wel eens afgevraagd wat nu precies de voordelen van raambekleding zijn? Naast de meest voor de hand liggende functies van raamdecoratie dan. Nee? Dan is het hoog tijd om hier verandering in te brengen. Er is namelijk bijna niets zo multifunctioneel als raambekleding.

Besteed jij eigenlijk altijd weinig tijd aan het kiezen van de juiste raamdecoratie? En laat je je vooral leiden door de prijs en minder door je gevoel en de functionaliteit hiervan? Dan is het echt tijd voor wat vernieuwing. Raambekleding is namelijk belangrijker dan je denkt. Betrek je binnenkort een nieuwe woning of ben je er nu wel achter dat je huidige raambekleding niet aan alle wensen voldoet? Hier volgen de belangrijkste redenen om vandaag nog (nieuwe) raambekleding te kiezen.

Isolerende kwaliteiten

Een groot voordeel van gordijnen waar veel mensen niet bij stil zullen staan is dat ze ook nog eens over isolerende eigenschappen beschikken. De meeste woningen verliezen veel warmte door ramen en deuren. Door de ramen af te ‘sluiten’ met gordijnen, voorkom je dat je onnodig veel warmte verliest. Bovendien kan je zo ook tocht tegenhouden. Daarom wordt met name in de winter aangeraden om de gordijnen gesloten te houden. Zo voorkom je tocht en warmteverlies en zal je uiteindelijk ook minder stoken. Dat is goed voor het milieu en de portemonnee.

Voorkom inkijk

Er is in 2021 niets zo belangrijk als privacy. Nu we steeds vaker tijd doorbrengen in huis, is het wel zo prettig als de buren niet precies kunnen zien hoe jij op de bank zit. Soms wil je ook gewoon even rust, niet het gevoel dat mensen je continu in de gaten houden. Dit geldt natuurlijk voor de woonkamer, maar er zijn ook ruimtes waar privacy een nóg belangrijkere rol speelt. Denk bijvoorbeeld aan de slaapkamer en de badkamer. Met goede raambekleding voorkom je inkijk en voel je je meer op je gemak in je eigen woning. Dat betekent fijner wonen en een hoger comfort in huis.

Betere nachtrust

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de lichtval in de slaapkamer een zeer belangrijke rol speelt met betrekking tot de nachtrust. Je kunt simpelweg niet genieten van een goede nachtrust zonder goede raambekleding. Het menselijk lichaam is gefocust op licht. Onze eerdere generaties waren gewend om niet volgens de klok, maar volgens het licht te leven. Zodra het donker werd gingen ze naar bed en als het licht was stonden ze weer op. Dit is ook duidelijk te merken aan de aanmaak van hormonen in ons lichaam. Ons lichaam maakt meer slaaphormonen aan wanneer het donker wordt. Hierdoor voel je je vanzelf slaperiger en zal je ook dieper slapen dan wanneer het nog licht is.

Met de juiste raambekleding hou je de slaapkamer zo donker mogelijk. Hierdoor zal je langer en dieper slapen en is het ook in de zomer gemakkelijker om tot je rust te komen. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat mensen die in een donkere slaapkamer slapen ook minder risico lopen om op latere leeftijd een depressie te ontwikkelen. Genoeg redenen om te investeren in verduisterende gordijnen dus!

Geef een reactie