Tuin tips

De bananenplant

bananenboom

Als we over bananenplanten praten dan praten we over een populaire plantensoort waarmee we de jungle in huis halen! De enorme bladeren met een paars patroon zorgen voor een unieke uitstraling. Officieel komt de plant uit Zuidoost-Azië en Australië maar de plant wordt tegenwoordig in heel veel landen gekweekt. Neem vooral een kijkje op MyPalmShop om te bekijken welke bananenplanten er in Nederland te verkrijgen zijn. Over het algemeen is de bananenplant een plant die aardig wat verzorging vereist, maar waar je ook enorm veel voor terug krijgt! Hóe je dit aanpakt lees je hieronder.

Hoe verzorg je een bananenplant?

Zoals iedere plant heeft de bananenplant een aantal eisen. Het is belangrijk dat de grond nooit helemaal uitdroogt. Dit voorkom je door de plant zeker twee keer per week water te geven. In de zomer mag je de plant wel één keer per dag water geven omdat er in deze tijd snel vocht verdampt. Let wel op: als de grond constant nat is op het moment dat jij water geeft, geef je waarschijnlijk te veel water. Hierdoor kunnen de wortels uiteindelijk gaan rotten en gaat je bananenplant dood. Verder raden we aan de plant twee keer per week te sproeien. De plant is namelijk een tropische regenbui gewend.

Tactische plek?

Zet je bananenplant vooral in ‘t zonnetje. We kennen de bananenplant natuurlijk van verschillende warme vakantielanden. Zet hem op een plek in huis waar de plant in ieder geval 5 uur zonlicht per dag kan pakken. Denk eraan dat wanneer je deze plant koopt, hij net uit een kwekerij komt waar hij gewend is om onder gefilterd licht te staan. In de zomer kan de volle zon aardig fel zijn, waardoor het slim is om de bananenplant even te laten wennen aan blootstelling.

Onderhoud in de winter

Sommige bananenplanten zijn winterhard. Je kunt de keuze maken om deze bananenplanten elke winter tot op de grond te laten afsterven zodat hij in de lente weer uit de grond komt. Het is in ieder geval verstandig om zo lang mogelijk te wachten met het inpakken van de plant. Het inpakken van de plant kan met een vliesdoek, zo is je bananenplant helemaal winterproof en kun je hem na de vrieskou weer uitpakken, zodat hij rustig verder kan groeien!

Geef een reactie