TipsWonen

CV-ketel vergelijken: waar moet je op letten

Hoe een nieuwe cv ketel jou helpt

Bij de aanschaf van een nieuwe cv-ketel is het natuurlijk belangrijk om de cv-ketel te kiezen die het beste past bij je woonsituatie en waar je het meeste mee kunt besparen. Een cv-ketel is ten slotte een grote rol in je huishouden. Wanneer je verschillende cv-ketels met elkaar gaat vergelijken zijn er een aantal elementen waar je het beste op kunt letten om de juiste keuze te maken. Deze elementen zijn onder andere:

  • Prijs
  • Merk
  • Capaciteit
  • Energiezuinigheid

Het is belangrijk om een goede ketel te kiezen, en deze ook goed te onderhouden zodat de levensduur zo lang mogelijk is. Daarnaast kun je bijvoorbeeld kiezen of je een combi- of een soloketel wilt. Lees hieronder meer over cv-ketels vergelijken.

CV-ketels vergelijken op prijs

Natuurlijk kijkt iedereen bij de aanschaf van een cv-ketel naar de prijs. Deze prijs is echter afhankelijk van de woonsituatie. Wat voor soort woning betreft het, hoeveel gezinsleden wonen er, wat zijn de wensen betreffende het gebruik? Al deze elementen spelen mee in de uiteindelijke prijs. Daarnaast is het zo dat er altijd betaald wordt voor zowel de ketel als de installatie. Het wordt hierdoor des te moeilijker om prijzen online met elkaar te vergelijken omdat het gebruikelijk is om alleen de kale aankoopprijs te vermelden.

CV-ketels vergelijken op merk

Er zijn verschillende merken waar u uit kunt kiezen. Bekende merken zijn o.a. ATAG, Remeha, Nefit, Intergas, AWB en Vaillant. De beste keuze is uiteraard een van deze A-merk ketels omdat ze energiezuinig zijn en een lange levensduur hebben.

CV-ketels vergelijken op capaciteit

Hoe groot dient het vermogen van de nieuwe ketel te zijn? Neem de volgende elementen mee in de capaciteitsberekening:

  • Type woning (flat, vrijstaande woning, etc)
  • Hoeveelheid en oppervlakte van de te verwarmen kamers
  • Welke dagen en tijden zal de cv-ketel met name hard werken?
  • Hoe staat het met de huidige isolatie?

Als er gesproken wordt over de capaciteit van een cv-ketel, dan wordt er gesproken in aantal kilo Watt. Gebruik de volgende som om de capaciteit te berekenen: gewenste temperatuur x grootte van de kamer (in kubieke meter) x 3,86. Het is het beste om deze formule apart te gebruiken voor iedere ruimte die verwarmd dient te worden.

CV-ketels vergelijken op energiezuinigheid

Ook energiezuinigheid is natuurlijk een belangrijke factor tijdens het vergelijken van cv-ketels. De ketels die het zuinigste zijn hebben een A+++ label. De ketels die het minst zuinig zijn hebben een G label. Uiteraard zijn de zuinigste ketels ook vaak groter in aanschafwaarde. Echter is dit in veel gevallen, door het te behalen rendement, toch de moeite waard om te overwegen. Het kan ten slotte tot wel een aantal hondend euro’s schelen op de energierekening.

Vergeet het onderhoud niet

Vergeet niet dat de cv-ketel ook goed onderhouden dient te worden om zo lang mogelijk mee te gaan en zo efficiënt mogelijk te werken. Het voorkomen van storingen, dat wil toch iedereen? Sluit dan bij de aanschaf van de nieuwe ketel meteen een onderhoudscontract aan.

Geef een reactie