AlgemeenTips

Lekker op vakantie met de caravan? Hier moet je aan denken!

Lekker op vakantie met de caravan? Hier moet je aan denken!

Ieder jaar weer vertrekken duizenden Nederlanders met hun caravan op vakantie. Heerlijk. Er even tussenuit. De vrijheid opzoeken. Zeker in de huidige coronatijd is de vraag naar caravans explosief toegenomen. Jouw eigen vakantiewoning op wielen. Alleen nog even een goede staplaats vinden en het genieten kan beginnen. Reizen met een caravan biedt talloze voordelen. Het is dan ook geen wonder dat mensen massaal hun vakantiegeld in een nieuwe Topline caravan investeren.

Maar naast alle enorme voordelen is het natuurlijk ook belangrijk dat het rijden met een caravan veilig kan gebeuren. Daarom zijn er wel een aantal dingen waar je op moet letten voordat je voor de eerste keer vertrekt. In dit artikel zetten we de belangrijkste zaken op een rijtje.

Het gewicht van de auto

Wanneer je nog nooit met een caravan hebt gereden, dan is het vaak even schrikken hoe dit voelt als je voor de eerste keer wegrijdt. Waar dit normaal gesproken soepeltjes gaat en je precies weet wanneer en hoe je moet schakelen, lijk je opeens wel in een geheel nieuwe auto te rijden als hier een caravan aan bevestigd is. Geen wonder ook, want een caravan zorgt er al gauw voor dat de auto in gewicht verdubbelt. Dit betekent dus dat je sneller moet schakelen en dat ook het wegrijden een stuk minder soepel verloopt. Zodra je eenmaal rijdt, zal je hier een stuk minder van merken.

Ruime bochten nemen

Iemand die nooit in een grote auto heeft gereden, zal in het begin veel moeite hebben bij het nemen van bochten. Bedenk goed dat de caravan veel later zwenkt dan de auto. Bovendien is deze veel minder soepel. Daardoor is het een stuk lastiger om krappe bochten te nemen. Het is dan ook belangrijk om de bochten veel ruimer te nemen dan je normaal zou doen. Neem je deze te krap, dan zal de caravan deze nóg krapper nemen. Met alle gevolgen van dien.

Het is wellicht zelfs een goed idee om de caravan eerst op een ruime carpoolplek uit te proberen. Hier is voldoende ruimte aanwezig om eens rustig te oefenen met het nemen van bochten. Pas wanneer je dit helemaal onder de knie hebt, kun je op de weg gaan. Zo voel je je wat meer zelfverzekerd en is de kans op het maken van inschattingsfoutjes direct een stuk kleiner.

Slingeren

Houd er rekening mee dat je met een caravan veel minder hard kunt rijden dan normaal. De meeste caravans zijn uitgerust met een zogenaamd kritisch punt. Tot dit punt zal de caravan netjes volgen en zullen er zich weinig gevaarlijke situaties voordoen. Wanneer je echter harder rijdt dan de caravan aan zal kunnen, dan zal je merken dat deze enorm hard gaat slingeren. Met alle gevolgen van dien. Daarom is het belangrijk om nooit boven deze kritische fase uit te komen en de caravan tevens op de juiste manier te beladen. Door op een goede snelheid te blijven rijden, neemt het gevaar tot slingeren enorm snel af.

Geef een reactie