TipsWonen

Brandveiligheid in huis kan levens redden

Brandveiligheid in huis kan levens redden

Ieder jaar weer breekt er in duizenden woningen in Nederland brand uit. Soms gaat het om kleinschalige branden, maar ook met regelmatig om een grote en allesverwoestende brand. Als het alleen bij materiële schade blijft, heb je natuurlijk geluk gehad. Helaas heeft de Brandweer ook nog te maken met dodelijke- en zwaargewonde slachtoffers. Deze verwondingen hadden voorkomen, of op zijn minst verminderd, kunnen worden als er meer aandacht aan brandveiligheid in huis wordt besteedt.

Helaas leven veel mensen nog steeds met het idee dat dit hun nooit zal overkomen. Toch moeten we toegeven dat brand in huis nooit helemaal te voorkomen is. Daarom is het belangrijk om je zo goed mogelijk voor te bereiden en zo de gevolgen tot het minimum te beperken. Dit hoeft echt niet honderden euro’s te kosten of een tijdrovende klus te zijn. Alleen al noodverlichting kopen kan levens redden als er brand uitbreekt in huis. Een veiligere woning, daar maak je je toch sterk voor?

Hoe veilig is jouw woning?

Alvorens je de woning brandveiliger kunt maken, is het eerst belangrijk om te kijken hoe veilig jouw woning op dit moment is. Wat zijn de sterke punten van jouw woning en waar is nog verbetering mogelijk? Het is zelfs mogelijk om jouw woning door een vakman te laten inspecteren. Zo weet je zeker waar het aan schort en wat je kunt verbeteren om de woning brandveiliger te maken.

Bedenk tevens dat het uitbreken van een brand nooit helemaal te voorkomen is. Wel kan je jezelf een aantal dingen aanleren om zo het risico op brand te beperken. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen.

Rookmelders plaatsen

Bij brand is het vooral belangrijk dat er tijdig gereageerd kan worden. Het kan levensgevaarlijk zijn als een brand te laat wordt opgemerkt. Bovendien weet niet iedereen hoe snel een brand zich kan verspreiden. Wanneer er geen gebruik van deurdrangers wordt gemaakt of de deuren altijd open staan, kan de brand zich veel sneller verspreiden dan bij dichte en brandwerende deuren. Bovendien moet je wel over voldoende tijd beschikken om op dat moment te reageren. Rookmelders kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. Zeker als je slaapt, is het fijn om over een extra waarschuwing te beschikken. Tijdens je slaap staan je zintuigen immers ook op ruststand. Hierdoor zal je een rare geur minder snel ruiken en ook rook merk je niet op. Dankzij een scherp piepend geluid wordt jij echter direct van de situatie op de hoogte gesteld. Hierdoor beschik je over meer tijd en kans om de woning veilig te verlaten.

Rookmelders plaatsen

Gezinsoverleg

Woon je niet alleen? Dan is het belangrijk om ook de rest van het gezin bij de brandveiligheid van de woning te betrekken. Weet ieder gezinslid wat hij moet doen bij brand? Weten ze bijvoorbeeld dat ze eerst aan de deurklink moeten voelen en als deze heet is, de kamer niet mogen verlaten? Weten ze dat koude handdoeken onder de deur de rookontwikkeling in de kamer kunnen vertragen en ze extra vluchttijd kunnen bieden? Weten ze waarom een Dorma dranger verschil kan maken? Zijn er routes via de ramen die voor een veilige weg naar buiten kunnen zorgen?

Heb je kinderen? Weten zij dan hoe zij eventueel een jongere broer of zus in veiligheid kunnen brengen als jullie daar niet toe in staat zijn. Door regelmatig brandoefeningen te doen en de kennis omtrent brand in huis op te schroeven, zal je uiteindelijk levens kunnen redden!

Geef een reactie