Tuin tipsWonenWooninspiratie

Bomen in je tuin

bomen in je tuin

Een boom in je tuin kan zorg voor een natuurlijk gezicht. Het geeft hoogte en diepte in je tuin. Er zijn bomen voor de grotere tuinen maar ook zeker voor kleinere tuinen. Er zijn bomen, bijvoorbeeld een bolboom die maar weinig ruimte in nemen en waarbij de stamomtrek wel dikker word maar de hoogte maar minimaal groeit per jaar. Voor elke tuin is er wel een geschikte boom te vinden. Kijk naar de uit eindelijke grootte en wat er in je tuin past. Er zijn ook bomen die niet of nauwelijks gesnoeid hoeven worden, deze zijn uitstekend geschikt voor onderhoudsarme tuinen.

Een boom in je tuin zorgt voor een gezellige uitstraling. Ook kan het uitstekend beschutting bieden of privacy. Een boom bij het terras of op het gazon zorgt ook nog eens voor schaduw. Zo heb je groenblijvende bomen, de laurier of een boom die prachtig verkleurd in de herfst, de amberboom. Ook zijn er nog de bladverliezende bomen maar die een prachtige stam hebben, de plataan.

Een voordeel van bomen is, dat je de meeste niet hoeft te snoeien. Hierdoor zijn ze geschikt voor de meeste tuinen en vragen ze niet veel onderhoud van je.

De leiboom in je tuin

Een leiboom is een ideale boom voor in je tuin. Dit omdat het een prachtige smalle afscheiding is. Doordat ze zo weinig ruimte nodig hebben worden ze steeds populairder in de Nederlandse tuinen. Vroeger had je alleen de leilinde. Tegenwoordig kun je eigenlijk van iedere hoogstamboom een leiboom maken. Een leiboom is eigenlijk een opgaande boom die hun natuurlijke vorm kwijt raken doordat ze in een lei vorm gekweekt. Het leirek van de meeste leibomen begint op een hoogte van circa twee meter. Wil je andere hoogtes, informeer dan bij de kweker, vaak is dit wel mogelijk.

Leibomen kun je het hele jaar door planten. Mits het niet vriest want dan is het niet mogelijk op het plantgat te graven. In de wintermaanden, van oktober tot en met mei worden de bomen uit de volle grond geleverd. Dit wil zeggen dat ze met kale wortels worden geleverd. Hierdoor zijn ze goedkoper in de aanschaf. Van mei tot en met september worden ze in pot geleverd. Zorg in het begin voor voldoende water. Vooral in droge en warme periodes waarin geen regen valt.

Het snoeien van een leiboom is zeer belangrijk. Dit omdat een leiboom van nature een opgaande boom is. Dit betekend dat als je niet snoeit hij terug zal groeien in de opgaande vorm. Hij zal dan zijn lei vorm kwijtraken. Het beste kunt u de leibomen twee keer per jaar snoeien. In de winter en ook in de zomer een keer snoeien. Verder verschilt het per leisoort hoe je snoeit.

 

 

Geef een reactie