TipsWonen

Besparen op stroom: is dat altijd mogelijk?

besparen stroom vrouw

De energierekening is voor veel mensen, op de hypotheek- en huurlasten na, de grootste kostenpost elke maand. Stroom is nu eenmaal prijzig, simpelweg omdat dit nog maar schaars is. De grondstoffen om stroom op te wekken, raken langzaam uitgeput. Maar wat kan je hier zelf aan doen? We horen vaak verhalen en campagnes over het besparen van gas en stroom. De realiteit is echter dat dit vaak niet zo makkelijk is als het klinkt. Het omgooien van gewoontes doe je niet zomaar. Bovendien zijn er genoeg mensen die zich afragen of besparen op stroom eigenlijk wel voor iedereen mogelijk is. In dit artikel vertellen we het antwoord op deze vraag en geven we je enkele handige tips.

Besparen op stroom moet voor iedereen mogelijk kunnen zijn

Je zal ons niet horen zeggen dat besparen op stroom gemakkelijk is. Sterker nog, het kan heel lastig zijn om dingen te veranderen die er eigenlijk met de jaren ingesleten zijn. Net als afvallen door een nieuwe levensstijl te gebruiken is het besparen op stroom iets wat je jezelf eigen moet maken. Iets wat met de jaren steeds makkelijker wordt. Het gaat dan ook zeker niet over één nacht ijs. Het is niet zo dat je opeens opstaat, besluit zuiniger met stroom om te gaan, en vervolgens kan genieten van een lagere energierekening. Was het maar zo simpel! We zijn er echter wel van overtuigd dat iedereen zou kunnen besparen op energie. Al is het maar met de kleinste dingen, want zelfs de kleine dingen tellen mee. Het is simpelweg een knop omzetten in je hoofd. Zodra dat gebeurd, zal je merken dat het opeens veel gemakkelijker wordt om oplossingen te vinden voor het te hoge energieverbruik.

stroom besparen huis

Tips voor het besparen op stroom

Als je voor het eerst begint met energiezuiniger leven is het belangrijk dat je klein begint. Ga niet gelijk alles drastisch omgooien in je leven, maar pak het klein aan. Zo verval je ook niet terug in je eigen gewoontes als het te lastig wordt. Wij hebben een paar tips op een rijtje gezet, die voor vrijwel iedereen mogelijk zijn om toe te passen op hun dagelijks leven:

energie besparen

  • Zorg dat je alle lampen uitzet voordat je een ruimte verlaat. In ons drukke leventje willen we nog wel eens deze kleine essentiële dingen vergeten. Het gevolg is dat lampen onnodig een hele dag staan te branden en dat is uiteraard hartstikke zonde.
  • Schaf energiezuinige apparaten aan. Welke apparaten je gebruikt kan een grote invloed hebben op de hoogte van jouw energierekening. Door energiezuinige apparaten aan te schaffen, zorg je er gemakkelijk voor dat er niet meer energie wordt verbruikt dan nodig is. Dit is vooral van essentieel belang voor grotere apparaten, zoals de wasmachine, wasdroger, koelkast en vriezer.
  • Haal stekkers uit het stopcontact als je een apparaat niet meer gebruikt. Dit is iets wat veel mensen vergeten te doen, maar wat wel enorm belangrijk is. Zolang een stekker in het stopcontact zit, zal je merken dat het apparaat nog steeds kleine hoeveelheden stroom blijft vragen. Dit kun je ook voorkomen door gebruik te maken van een stekkerdoos die sluipverbruik tegen gaat.

Geef een reactie