WonenWooninspiratie

Besparen op gas en stroom doe je zo

Naast de hypotheek- of huurkosten is de energierekening altijd de hoogste kostenpost als we spreken over jouw vaste lasten van dit moment. Door slim om te gaan met elektrische apparaten en de verwarming is het mogelijk om elke maand heel wat extra geld te besparen. In dit artikel delen we een aantal handige tips, die gemakkelijk thuis toe te passen zijn, voor het besparen op gas en stroom. Maak jij al gebruik van de meeste tips en betaal je voor jouw gevoel nog te veel? Bekijk dan of je ergens goedkoop gas en stroom kunt krijgen. Er zitten dikwijls enorme verschillen in de tarieven van energiemaatschappijen. Het kan dan ook geen kwaad om dit online te vergelijken, voordat je een contract afsluit. Voor nu kan je in elk geval al gebruik maken van de volgende tips.

geld besparen huis

De woning goed isoleren en besparen op de verwarming

Hoge energiekosten ontstaan voornamelijk bij woningen die slecht geïsoleerd zijn. De warmte ontsnapt makkelijk uit het huis en je staat eigenlijk voor de buitenlucht de verwarming aan te zetten. Dat is uiteraard hartstikke zonde. Door middel van een goede isolatie kan je zo tientallen euro’s per maand besparen. Dat is het overwegen toch waard! Je kunt de isolatie gelijk grootschalig aanpakken, maar je kunt ook kleine en goedkopere dingen in de woning aanbrengen om deze beter te isoleren. Wij hebben er een paar voor jou op een rijtje gezet:

  • Start de zoektocht naar kieren en naden in huis. Loop langs de ramen en deuren en bekijk waar tocht vandaan komt. Plak deze vervolgens af met tochtstrips of zelfklevend tochtband. Een goedkope oplossing om er van de winter lekker warmpjes bij te zitten. Tip: lukt het je maar niet om de plek waar de tocht vandaan komt te ontdekken? Loop dan met een waxinelichtje door het huis en blijf regelmatig stilstaan. Houd het kaarsje bij de ramen en deuren en wacht totdat deze gaat flikkeren. Nu weet je waar de tocht vandaan komt!
  • Vervang de ramen en deuren voor dubbel glas.
  • Gebruik spouwmuurisolatie om je woning te isoleren. Dit verdient zich meestal in drie tot vier jaar weer terug.

je huis insoleren

Besparen op elektronische apparaten

We kunnen veel besparen op het gebruik van elektronische apparaten. Natuurlijk betekent dat niet dat je er geen gebruik meer van mag maken. Wel dat je er slim mee om kunt gaan. Met de volgende snelle bespaartips zorg jij direct voor een lagere energierekening:

  • Pas op sluipverbruik! Sluipverbruik zien we voornamelijk bij stekkers die onnodig in de stopcontacten blijven zitten. Denk bijvoorbeeld aan de opladers van mobiele telefoons. Ondanks dat de telefoon niet aangesloten is, zal deze toch om energie vragen van het stopcontact. Je kunt dit voorkomen door jezelf aan te leren om de stekker er direct na gebruik uit te halen of door een speciaal stekkerblok, die slurpverbruik voorkomt, aan te schaffen.
  • Een laptop is veel goedkoper dan een standaard computer. Als je nog zuiniger uit wilt zijn is een tablet nog een betere oplossing. Het energieverbruik van een tablet is maar liefst vijf keer lager dan die van een laptop.

besparen op gas en stroom

Geef een reactie