InterieurWonenWooninspiratie

Benieuwd hoe leer wordt gemaakt?

hoe wordt leer gemaakt

Echt leer is een natuurlijk product. Oftewel, mensen ‘maken’ het niet, dieren groeien het zelf, waarna het wel door mensen wordt bewerkt. Er zijn dan nog tal van mogelijkheden met hoe het leer wordt afgewerkt. Hoe gaat dit precies in zijn werking?

Leer wordt gelooid

Dierenhuiden die uiteindelijk gaan dienen als leer voor onder andere leren horlogebandjes, leren zadels, leren eetkamerstoelen of leren tassen worden ten eerste gelooid. Dit is een proces waarbij de dierenhuid als het ware ‘houdbaar’ wordt gemaakt, zonder zijn eigen unieke eigenschappen te verliezen. Pas dan kan hij voor consumentengebruik dienen.

Nadat de huid is verwijderd van het dier, wordt het zo snel mogelijk in een bak met zout neergelegd. Dit zorgt ervoor dat vet en vocht uit het materiaal wordt getrokken. Die stoffen kunnen er namelijk voor zorgen dat de huid snel gaat rotten of verdunnen. Dat wil je uiteraard niet wanneer je er een product van gaat maken dat lang mee zou moeten gaan.

Vervolgens worden de laatste mogelijke dierresten van de huid verwijderd. Je hebt nu een soepel materiaal, maar om het extra lang houdbaar te krijgen wordt het voor een lange tijd in een bak met zout, zuur en vet ondergedompeld. Zo worden alle mogelijke bacteriën uit het leer gehaald. Tussen elk van deze stappen wordt het leer gewassen in een bak warm water en zeep. Omdat het leer aan het einde van dit proces erg nat is, wordt het vocht er uitgeperst door middel van druk. Ze hoeven dan alleen nog maar op een warme locatie een aantal dagen te drogen en uit te rekken. Het is dan in principe klaar.

Verdere bewerking

Dit uiteindelijke leer is niet hetgeen wat wij als consumenten vaak zien. Het leer wordt nog bewerkt, en dit gebeurd op verschillende manieren. Vaak worden er een of meerdere beschermlagen toegebracht op het leer, om het langer mooi te kunnen houden. Ook worden veel stukken leer grondig geverfd, zodat het niet snel zijn kleur verliest.

Kwaliteitsklassen

Er kan tijdens het looiproces veel gedaan worden om de kwaliteit van het uiteindelijke leer te bepalen. De ruwe huid zelf heeft een bepaalde kwaliteit, deze wordt vooral bepaald door de dichtheid van de huid, welke aangetast kan worden door insectenbeten en horzelgaten. De behandeling van de huid geeft een groot effect op het uiteindelijke leer. Aspecten zoals hoe zorgvuldig er is omgegaan bij het looiproces (schrammen bij het vervoer, uitschieten met messen of apparaten, brandplekken) zorgen voor een hoge of lage kwaliteit. Ook de lengte van het looiproces heeft een grote invloed. Hoe langer een stuk leer krijgt om te weken en te wassen, hoe beter het eindproduct. Maar uiteraard kost zo’n langere procedure ook meer geld.

Runderhuid bestaat uit 3 verschillende delen. De onderlaag wordt vaak voor ‘onzichtbare’ functies gebruikt, zoals schoenzolen en tassenbodems. De tussenlaag is lager van kwaliteit en wordt vaak extra veel bewerkt om alsnog te functioneren als leer. De bovenhuid wordt gebruikt als het leer wat we allemaal kennen. Deze drie lagen zijn samen zo’n halve centimeter dik. Zorgvuldigheid is dus extra belangrijk.

Geef een reactie