Alles wat je moet weten over berenklauw

gedroogde berenklauw benieuwd wat deze bloemen zo populair maakt?

Als je fan bent van bloemen zal je het wel herkennen: de gedroogde berenklauw. Niet alleen de winkels, maar ook het internet staat vol met de gedroogde berenklauw. Het leuke aan dit item is dat je het kunt combineren met wat je wilt. Sommige mensen kiezen ervoor om de gedroogde berenklauw in een doorzichtige vaas te zetten. Anderen pakken het helemaal anders aan en maken er zelf iets creatiefs van. Hoe je het ook went of keert, dit item is echt een must-have. Het dient als zowel de eyecatcher van je woonkamer, als een excentrieke toevoeging voor je hele huis. Juist omdat de gedroogde berenklauw overal wordt gepromoot, wordt er vaak vergeten dat er ook gevaren komen kijken bij dit item. Daar later meer over!

Je kunt hier in ons kikkerlandje slechts twee soorten berenklauw vinden, waarvan een waarschijnlijk te hoog is voor in huis. Gelukkig maar, want het is eigenlijk helemaal niet de bedoeling dat reuzenberenklauwen zomaar worden geplukt. Maar de gedroogde berenklauw als decoratie gebruiken, is natuurlijk nooit een slecht idee. Of toch wel? Ben je benieuwd naar alle ins en outs over de gedroogde berenklauw? Lees dan maar snel verder.

Is het echt gevaarlijk?

Juist omdat zoveel mensen een gedroogde berenklauw in huis hebben staan, wordt er vaak niet gedacht aan de mogelijke ervaren van de plant. Wist je dat, als je de berenklauw in het wild ziet en aanraakt, je brandwonden kunt krijgen? Diit heeft te maken met dat er in deze plant olie met furocoumarinen. Dit stofje zorgt ervoor dat je huid wel eens kan gaan branden na een aanraking.

Het verschilt natuurlijk per persoon hoe gevoelig je bent voor planten, zoals deze. Uit voorzorg is het écht aan te raden om uit de buurt van de gedroogde berenklauw te blijven in het wild.  Het kan zomaar zo zijn dat je allergisch bent en dan ben je nog verder van huis.

Kun je berenklauwen plukken?

Zoals eerder genoemd, is het niet de bedoeling dat je de berenklauwen zelf gaat plukken. Toch snap ik dat het verleidelijk is. Kies je er dus toch voor om dit te doen? Wees dan wel voorzichtig. Als je jezelf niet beschermd, zullen je handen niet blij met je zijn. Daarbij is het niet alleen de berenklauw waar je voor moet uitkijken, maar ook voor eventuele bermen en bosranden.

Daarnaast is er genoeg in de natuur, wat je waarschijnlijk niet kent. Er kunnen dus ineens bepaalde sappen vrijkomen die giftig kunnen zijn. Al ga je berenklauwen plukken in een gebied dat jij kent, bescherm jezelf altijd met de juiste kleding én handschoenen. Het is wel goed om te weten dat, zodra de berenklauw is gedroogd, je niet meer bang hoeft te zijn voor giftigheid. De handschoenen mogen dus best uit als je de gedroogde berenklauw in de woonkamer gaat neerzetten.