TipsTuin tipsWonen

Alle kerstverlichting tips op een rijtje

Alle kerstverlichting tips op een rijtje

Inmiddels is het alweer december en gaat Sinterklaas het land bijna weer verlaten. Dat betekent dat het tijd is om de Kerstman te verwelkomen, en hoe kan dat nu beter dan door je huis helemaal gezellig en feestelijk te maken? Met een kerstboom kom je natuurlijk al een heel eind, maar met kerstlampjes creëer je al helemaal dat échte kerstgevoel. En met al onze handige tips zorg je ervoor dat jouw kerstverlichting op de beste, veiligste en mooiste manier opgehangen kan worden dit jaar.

Tip 1: Kerstverlichting buiten ophangen? Check altijd de IP-classificatie

Als je bijvoorbeeld een lichtgordijn of andere kerstverlichting buiten wilt gaan ophangen is het heel belangrijk om er rekening mee te houden dat je wel kerstlampjes uitkiest die ook daadwerkelijk geschikt zijn voor buitengebruik. Bij sommige lampjes is dat namelijk niet het geval, en dan kan een regenbuitje of een witte kerst ervoor zorgen dat de lichtjes kapotgaan.

Maar hoe weet je nou zeker dat de kerstverlichting buiten gebruikt kan worden? Dit kun je heel eenvoudig checken aan de hand van de IP-classificatie. Dit is een internationale norm die het beschermingsniveau aangeeft. Lampjes met een classificatie van IP44 of hoger zijn bestand tegen vervelende weersomstandigheden en gaan dus niet stuk doordat ze in aanraking komen met water. Let er ook altijd op dat de meeste adapters en stroomaansluitingen niet goed tegen onderdompeling in water kunnen en dat deze goed afgeschermd moeten worden.

kerstverlichting buiten

Tip 2: Controleer of je voldoende lampjes hebt

Je kerstboom verlichten klinkt misschien eenvoudig, maar het gebruik van te veel of te weinig lampjes kan zorgen voor een minder leuk of mooi eindresultaat. Let hier dus altijd goed op als je lampjes gaat bestellen voor je boom. Het aantal lampjes dat je nodig hebt is vooral afhankelijk van de grootte van de kerstboom. Zo geldt dat je voor kleine boompjes van 100 cm wel genoeg hebt aan ongeveer 120 kerstlampjes, maar dat je voor bomen van 200 cm wel 320 lampjes nodig hebt. Houd hier rekening mee met het uitkiezen van de juiste kerstverlichting om te zorgen dat jouw boom er niet te overdadig of juist te karig uitziet.

Tip 3: Kerstboomverlichting en andere kerstverlichting ophangen

Er zijn een aantal praktische tips voor het ophangen van de kerstverlichting. Zo is het belangrijk om eerst de lampjes op te hangen voordat je de kerstballen, slingers en andere ornamenten gaat toevoegen aan de boom. Ook raden we je aan om de lampjes niet alleen aan de buitenzijde van je boom aan te brengen, maar om ze ook dicht bij de stam te bevestigen. Hierdoor creëer je diepte in je boom en ziet het er allemaal een stuk beter uit.

Andere kerstverlichting ophangen? Dan kun je op het internet vaak allerlei handige accessoires bestellen. Wil je bijvoorbeeld een lichtgordijn voor je raam hangen? Daarvoor kun je op diverse sites speciale kersthaken bestellen waarmee je het snoer stevig kunt vastmaken, zodat de lampjes ook als het bijvoorbeeld hard waait goed kunnen blijven hangen.

Gebruik al onze tips om jouw kerstverlichting zowel binnen als buiten op de beste manier op te hangen. Zo ga je dit jaar zeker voor het mooiste en meest feestelijke eindresultaat

Geef een reactie