TipsWonen

6 veelgemaakte fouten bij het tuinieren

tuinieren

Als het voorjaar begint, dan ontwaakt je tuin weer uit de winterslaap. Dit is het moment dat mensen vol goede zin hun tuin op orde gaan maken. Dit kunnen we alleen maar aanmoedigen, maar helaas worden door mensen hierbij ook fouten gemaakt. Om je hiervoor te behoeden, hebben we veelgemaakte fouten bij het tuinieren op een rijtje gezet. Zo ga jij ze niet maken en gaat je tuin er geweldig uitzien.

Te vroeg beginnen 

Ten eerste, begin niet te vroeg met werken. We weten dat het verleidelijk is om meteen aan de slag te gaan zodra de zon begint te schijnen, maar het is belangrijk om geduldig te zijn. Als de grond nog nat en zompig is, kun je gemakkelijk de structuur verstoren en de wortels van de planten beschadigen. Wacht dus even totdat de grond droog genoeg is.

Verkeerd snoeien 

Een andere fout die vaak gemaakt wordt, is te vroeg en verkeerd snoeien. De meeste planten en bomen kun je veilig snoeien als de ergste nachtvorst voorbij is. Meestal is dit in april. Snoeien is belangrijk om jouw planten gezond te houden, maar te veel snoeien kan de plant verzwakken en zelfs doden. Zorg ervoor dat je alleen dode of beschadigde takken snoeit en niet meer dan een derde van de plant afknipt.

Te weinig water geven

Het geven van water aan jouw planten is ook belangrijk. Vooral in een droog voorjaar hebben planten extra water nodig  om te groeien en te bloeien. Een veelgemaakte fout is echter dat mensen niet genoeg water geven. Zorg ervoor dat je jouw planten regelmatig water geeft, vooral als het warm en droog weer is. Dit is nog belangrijker voor nieuwe planten die nog niet goed geworteld zijn.

Verkeerde planten

We zien helaas ook regelmatig dat mensen kiezen voor de verkeerde planten in hun tuin. Het is belangrijk om te weten welke planten geschikt zijn voor jouw tuin. Als je bijvoorbeeld een schaduwrijke tuin hebt, moet je planten kiezen die goed groeien in de schaduw. Als je twijfelt, vraag dan advies bij het tuincentrum.

Verkeerde inschatting van de mest

Te veel of te weinig bemesten is ook een fout die veel mensen maken. Het toevoegen van meststoffen kan helpen om de groei van jouw planten te bevorderen, maar te veel of te weinig bemesten kan schadelijk zijn voor jouw planten. Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid meststof te gebruiken en te weten welke meststoffen geschikt zijn voor welke planten. Volg daarom de instructies op de verpakking.

Geen verandering van potgrond 

Heb je veel planten in pot staan? Helaas laten mensen hun wintervaste planten te lang in dezelfde potgrond staan waardoor ze te weinig voeding krijgen. Zorg daarom voor verse potgrond en je ziet dat je planten weer gaan groeien en bloeien.

We hopen dat deze tips je helpen om jouw tuin er prachtig uit te laten zien dit voorjaar! Veel succes met het opknappen van jouw tuin. Ben je uitgekeken op je tuin en wil je je tuin renoveren? Neem dan contact op met Geerts & Groenendaal Hoveniers. De eigenaren Jimmy en Roy leggen al meer dan 10 jaar tuinen aan en denken graag me je mee. Neem gerust contact met ze op om de mogelijkheden te bespreken of bekijk de reviews op hun website.

Geef een reactie