TipsWonen

5 tips voor starters op de woningmarkt

Een eerste huis kopen is altijd een grote stap. Soms is er een periode dat het niet meevalt omdat de prijzen erg hoog zijn geworden. Maar er komt vast ook die kans voor jou om een eigen woning te verwerven. De volgende tips zullen je in ieder geval van pas komen.

1. Bepaal je budget

Voordat je start met de zoektocht naar jouw droomhuis is het verstandig om eerst maar eens te bepalen welke maximale hypotheek jij kan krijgen om die droom werkelijkheid te laten worden. Kijk ook goed welke mogelijkheden er zijn om bijvoorbeeld goedkoper te lenen. Misschien kom je wel in aanmerking voor een starterslening of een koopgarant regeling. Maar vooral is het ook van belang zodat je weet welke huizen je ongeveer kan gaan bekijken. Dat kan teleurstelling voorkomen.

2. Pak de huizenjacht goed aan

Waarschijnlijk begin jij je huizenjacht ook gewoon online. Maar er komt ook een moment dat je huizen gaat bezichtigen. Dat kun je alleen doen, maar je kunt ook kiezen voor een aankoopmakelaar. Als starter heb je natuurlijk niet veel ervaring op de huizenmarkt en hulp daarbij is dan belangrijk. Ga je ergens kijken en staat het je wel aan, loop dan ook eens een tijdje door de omgeving. Hier zou jij immers kunnen komen te wonen en dan is het prettig om te weten dat het goed zou voelen.

huizenjacht

3. Bieden op een huis

Heb jij gevonden wat je zocht? Dan komt er dat moeilijke moment dat je een bod moet uitbrengen. Ook als jij een aankoopmakelaar in de arm hebt genomen, ben jij degene die de beslissing moet nemen. Laat je niet verblinden door je droom en probeer de echte waarde van het huis te bepalen. Is er een verbouwing nodig? Houd ook rekening met je maximale hypotheek en het feit dat je eerste bod niet geaccepteerd zou kunnen worden. Bepaal ook altijd voor jezelf wat je maximaal bereid bent om te bieden en ga dat nooit te boven. Besef dat er ook nog andere droomhuizen zijn.

4. Het kopen van het huis

Als je bod is geaccepteerd, wordt het tijd om spijkers met koppen te slaan. Het wordt tijd voor een voorlopige koopakte. Laat je goed informeren over de voorbehouden die mogelijk zijn en maak goede afspraken over het moment van oplevering. Denk ook aan de roerende zaken die de verkoper eventueel wil overdoen. Nu is je eerste huis wel erg dichtbij gekomen, maar blijf voorzichtig en realistisch.

huis kopen starters

5. De financiering regelen.

Heel verstandig had je als eerste stap al gekeken welke maximale hypotheek er voor jou mogelijk is en welke regelingen er gelden. Maar nu komt het moment dat de hypotheek ook formeel geregeld kan worden, omdat jij de handtekening onder het voorlopige koopcontract hebt. Er zijn vele hypotheekverstrekkers en ook bemiddelaars die je hierbij kunnen adviseren. Besef wel dat dit nooit helemaal gratis zal kunnen zijn en vertrouw ook op je eigen oordeel of dat van kennissen of familie die er meer vanaf weten dan jij.

Alles geregeld? Vergeet de verzekeringen ook niet, zoals een opstal- en inboedelverzekering.

Geef een reactie