TipsTuin tips

5 redenen waarom mollen in de tuin niet gewenst zijn

mol in de tuin

Mollen, bij het aanzicht alleen al smelten een hoop mensen. Kleine beestjes die op het eerste gezicht helemaal niemand kwaad doen. Toch zijn er ook veel tuinliefhebbers die direct de schrik van hun leven krijgen als ze oog in oog met een mol staan. Alsjeblieft geen mollen, niet nu je de tuin eindelijk op orde hebt en je van (hopelijk) een prachtige zomer kunt genieten. Een mol is, ondanks zijn schattige uiterlijk, dan ook zeker niet gewenst in de Nederlandse tuinen. Maar waarom is dit eigenlijk? Moet je gelijk een mollenklem kopen of valt het allemaal wel mee? Wat is het gevaar van mollen in je tuin? In dit artikel geven we 5 redenen waarom mollen in de tuin zeker niet gewenst zijn.

1.         Enorme vernieling

De meeste Nederlanders zijn trots op hun eigen tuintje. Hier investeren ze dan ook graag wat extra geld in. Helaas zien we wel dat deze investering in één keer teniet gedaan kan worden als er een mol in de tuin schuilt. Alhoewel een mol er op het eerste gezicht ongevaarlijk uitziet, kan deze voor enorme vernieling zorgen. Eén mol is vaak voldoende om de gehele tuin over hoop te halen. Natuurlijk zit je hier niet op te wachten. Molshopen vernielen immers niet alleen het mooie aangezicht van je tuin, maar kunnen ook ondergronds veel schade aanrichten.

 

2.         Planten sterven zeer snel af

Wat we vaak zien bij een mol in de tuin, is dat de planten op miraculeuze wijze afsterven. Vaak zonder dat de tuineigenaren het in eerste instantie beseffen, zijn de planten al afgestorven. Dit komt doordat mollen niet alleen hele diepen gangenstelsels bouwen, maar ook nog eens alle wortels van bloemen en planten verwijderen. Hierdoor krijgen de planten geen voedingsstoffen meer en zullen ze uiteindelijk afsterven. Geen prettige gedachte, zeker niet als je net je hele tuin vol nieuwe bloemen en planten hebt gezet.

3.         Uitstraling van de tuin in één klap verpest

Veel mensen kunnen er alleen maar van dromen; een eigen tuin. Zij zijn dan ook ontzettend trots op de uitstraling van diezelfde tuin. Als een mol de rust in de tuin verstoord, kan dit nadelige gevolgen hebben voor het aangezicht van de tuin. Al snel zie je jouw geliefde tuin in één grote molshoop veranderen. Al die moeite en het geïnvesteerde geld helemaal voor niks geweest. De mol is dan ook niet voor niets de grootste nachtmerrie voor tuinliefhebbers.

mollen tuin

4.         Verzakte grond

Eigenlijk is het bewonderenswaardig hoe goed een mol kan graven. In een zeer korte periode kan deze meterlange gangenstelsels maken. Helaas hebben die gangenstelsels wel veel nadelen voor de grond in de tuin. Zo kunnen mollen ervoor zorgen dat de grond langzaam verzakt. Als je niet snel genoeg optreedt, kan dit ontzettend grote gevolgen hebben voor jouw tuin en de resterende grond om je huis.

5.         Moeilijk te verjagen

Bij het verjagen van mollen stellen we eerst voorop dat voorkomen altijd beter dan genezen is. Mollen blijven immers zeer eigenwijze dieren, waardoor deze soms lastig te verjagen zijn. Gelukkig zijn er genoeg methodes om milieu- en diervriendelijk van deze lastposten af te komen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van carbid. Als het echt niet lukt, kan je gelukkig nog altijd een professionele bestrijder inschakelen.

Geef een reactie