Wonen

4 tips voor de duurzame keuken

4 tips voor de duurzame keuken

Energiezuinig leven is de afgelopen jaren ontzettend belangrijk geworden. Mensen proberen vrijwel alles om energie te besparen en daarmee hun portemonnee te spekken en het milieu te sparen. Bij energiezuinig leven moet er echter ook gekeken worden naar het energieverbruik per ruimte in huis. De keuken is één van de ruimtes waar nog veel te halen is. Duurzaam koken is namelijk helemaal niet moeilijk. Met enkele simpele handelingen kun je al enorm veel energie en dus geld besparen. Maar dan moet je wel weten waar je op moet letten en welke veranderingen écht effectief zijn. In dit artikel geven we 4 tips voor het verduurzamen van de keuken.

1.      Stap over naar inductie

Kook je nog altijd op gas? Dan is hier direct het grootste voordeel te behalen. Door over te stappen naar inductie kun je namelijk enorm veel energie en dus ook geld besparen. Duurzaam koken wordt direct een stuk gemakkelijker wanneer je over een inductiekookplaat beschikt. Kijk dus vooral of het mogelijk is om jouw gasfornuis in te ruilen voor een inductiekookplaat.

Wist je dat het rendement van een inductiekookplaat volgens verschillende onderzoeken maar liefst 80 tot 90% hoger ligt dan bij andere kookvormen? Overstappen naar inductie betekent dus dat er minder warmte verloren gaat, je zelf ook in staat bent om efficiënter te koken en je je steentje bijdraagt aan het milieu.

2.      Leg een deksel op de pan

Moet je water koken om een bouillonnetje te trekken, eieren te koken of pasta of rijst gaar te krijgen? Dan zal je vast wel hebben gemerkt dat het soms ontzettend lang duurt voordat het water kookt én dan komt nog de daadwerkelijke kooktijd erbij. Kortom: met het koken van water kun je enorm veel energie verspillen.

Dit is op verschillende manieren op te lossen. Allereerst door eerst water in een waterkoker te koken. Zo kun je direct aan de slag en hoeft de pan niet eerst een hele tijd op het fornuis. Hierbij profiteer je met name bij een gasfornuis direct van een enorm groot financieel voordeel. Je kunt er ook voor kiezen om de deksel op de pan te leggen tijdens het koken. Hierdoor gaat er minder warmte verloren en kookt het water veel sneller. Zo bespaar je zowel tijd als geld.

 

 

Leg een deksel op de pan

3.      Kook niet meer dan nodig

Een hele belangrijke tip waar veel mensen nog altijd de fout in gaan. Op jaarbasis is er enorm veel voedselverspilling in Nederland. Zonde natuurlijk. Niet alleen omdat er zo enorm veel voedsel verloren gaat, wat anderen weer goed hadden kunnen gebruiken, maar ook omdat je hierdoor dus meer geld uitgeeft dan nodig is. Weeg daarom altijd eerst alles goed af en kook normale porties voor alle gezinsleden. Zo voorkom je voedselverspilling.

4.      Kook voor meerdere dagen vooruit

Heb je tijd over? Kook dan ook alvast voor meerdere dagen vooruit. Dergelijke gerechten kun je eenvoudig in de koelkast of de vriezer bewaren. Hiermee bespaar je extra veel energie en het kost je ook nog eens veel minder tijd op deze dagen. Ideaal tijdens een drukke werkweek of als je weet dat bepaalde afspraken toch nog uit zullen gaan lopen.

 

Geef een reactie